Umetnost, Vesti

Sećanje na porodicu Stefanović i Sv. Sava obleženi koncertima Muzičke škole iz Užica

Posted: 27. januara 2016. u 18:05   /   by   /   comments (0)

Svečanim koncertom u znak sećanja na darodavca i porodicu Stefanović, Muzička škola iz Užica priredila je koncert nastavnika i učenika 27. januara. Prepodnevni koncert posvećen sećanju na porodicu Stefanović po čijem članu Vojislavu Lalu Stefanoviću škola i nosi ime bio je i u znaku svetosavske svečanosti koja se na dan ovog srpskog prosvetitelja obeležava  u školama širom Srbije.

Dobrodošlicu gostima, prijateljima, nastavnicima i učenicima poželeo je direktor škole Nebojša Đukić a govor posvećen sećanjima na značaj ovog dana pročitala je učenica Dalija Zemanić. Uz podsećanje na značaj Svetog Save i njegovog prosvetiteljskog rada, njegovog ktitorske delatnosti, u pozdravnom govoru pred početak koncerta , istaknut je značaj poštovanja prosvetiteljstva i kulture koji su rezultat truda ne samo nas koji smo tu danas, već i generacija naših predaka na čijim rezultatima rada nadograđujemo svoje postojanje.

462 Oživljeno je i sećanje na porodicu Stefanović:  Darinku , Mališu, Olgu i Vojislava Lala- koji je svoju porodičnu kuću ostavio svom gradu da u njoj neguje, razvija i obrazuje muzičke talente, razvija duhovnost i kulturu, kao i sve ono što iz toga sledi: humanizam i humanost, veru i trepeljivost, razumevanje i uvažavanje, praštanje, toleranciju i ljubav.

Pročitano je pismo koje je, u ime porodice Stefanović, učenicima, prijateljima i nastavnicima ove škole uputio gospodin Dragiša Prodan- Draškić :

„Poštovani,

Činim ovo kratko slovo, koje vam šaljem na dan školske slave Sv. Save. Činim i spomen na donatora Lala Stefanović čije ime nosi ova škola, kao njegov dugogodišnji prijatelj.

Razmišljajući dok pišemm, da čovek kao putnik, namernik ili lutalica, lutajući ili upoznajući neke gradove, prilikom njihovog obilaska,  posebno one sa dugom tradicijom, ostaje zadivljen monumenatalnim zgradama. Na nekima od njih stoji naziv, ime poznatih istorijskih ličnosti, umetnika, stvaralaca, ratnika, vladara….I već iz naziva zaključujete šta se u njoj događa, zbiva i zašto je podignuta. Neke, pak nose ime donatora, darodavca koje su ostavljene narodu i pokolenjima da oni odrede svrhu i način korišćenja zgrade.394

Ako pročitate natpis na zgradi Mocarteum ili Čajkovski, pretpostavićete da zgrada služi obrazovanju budućih umetnika svih profila ili kao prostor za izvođenje umetničkih dela. Ime na zgradi treba da asocira na ličnost muzičkog umetnika , kompozitora ili izvođača.

Čovek, čije ime nosi vaša škola voleo je muziku, ali je još više voleo svoje Užice. Bio je plemenit čovek, altruista. Bio je nešto posebno, postao je donator što je u novije vreme, retkost. Poklonio je kuću svojih roditelja, svoju kuću, budućim umetnicima, svom Užicu, đacima ove škole, ali i građanima Užia koje je i moje rodno mesto. Treba to da cene. Možda je Lalova biografija kratka, ali je njegovo donatorsko delo ogromno i zato završavam tim rečima.

Na kraju svima vama koji pripadate ovoj muzičkoj školi, još jednom: „Srećna slava“. Osnovni uslov da postanete umetnici, dobili ste u ovoj zgradi, možda najlepšoj kući u Užicu, čiju sam gradnju posmatrao kao dečak. Svojim trudom i talento , uz pomoć nastavnika, ostvarite vaše umetničke ambicije i htenja.

Neka škola večno postoji. Srećno.

Vaš , Dragiša- Prodan Draškić“

494Koncert u Svečanoj sali Muzičke škole koji je upriličen ovim povodom bio je jedan od onih nezaboravnih, za dušu lekovitih muzičkih događaja, koji se u poslednje vreme ne dešavaju tako često u Užicu. Na programu su bila  dela: Krajslera: Sičilijana i rogodon (Anastasija Tomić, violina, IV razred OMŠ u klasi Vere Bukvić), Nojperta: Etida br. , A dur (Nadežda Pavlović, klavir I razred SMŠ u klasi Milice Župić), F. P. Demilaka : Mala srednjevekovna svita, I i III stav, (Bojana Branković, violina i Jovana Tarana , gitara), F. Forea: Posle sna (Vladana Abramović, viola, Maja Dakić-Brković, klavir), Čajkovskog: Nokturno op. 19.br 2. Cis mol ( Goran Brković, klavir) , D. Šostakoviča : Pet komada ( Katarina Petrović, flauta, Vera Bukvić, violina i Maja Dakić-Brković, klavir), Pjacola: Fuga i misterija u izvođenju ansambla „ Stefanović“ koga čine Dane Zorzić, violina, Nebojša Đuričković,  harmonika, Ivan Suzdilovski, klavir i Nikola Bošković, kontrabas.

Poseban svetosavski koncert spremili su i učenici ove škole u večernjim časovima u Gradskog kući u Užicu.

M. Nikolić