Društvo, Vesti

Saopštenje Umetničkog saveta Gradske galerije Požega povodom predloga za ostavku direktora Galerije

Posted: 13. novembra 2015. u 01:33   /   by   /   comments (0)

Umetnički savet Gradske galerije Požega u četvrtak 12. novembra izdao je Saopštenje za javnost povodom nedavnih izjava koje je predsednik opštine Požega, gospodina Milan Božić, izneo na rad Kulturnog centra Požega i Gradske galerije Požega i povodom traženja ostavke od direktorke Slađane Petrović Varagić koje prenosimo u celini:
„Umetnički savet Gradske galerije Požega
Saopštenje za javnost
Poštovani,
imajući u vidu višegodišnju izlagačku i programsku politiku Gradske galerije Požega želimo pre svega da kažemo da su nas nedavne izjave predsednika opštine Požega, Milana Božića, iznete u emisiji na Radiju Požega, ali i novonastala situacija u kojoj je koleginici Slađani Petrović Varagić zatražena ostavka na mesto direktorke Kulturnog centra Požega, veoma iznenadile i stvorile utisak političkog pritiska na uređivačku politiku ovog renomiranog izložbenog prostora. Naime, u pomenutoj emisiji gospodin Božić je izrekao netačne informacije, a koje se tiču programske i estetske orijentacije galerije, poslovanja kao i slabe posećenosti njenim programima. Kulturni centar Požega je već reagovao na izjave gospodina Božića i demantovao ih jasnim činjenicama koje govore u prilog najpre raznovrsnosti izložbenih sadržaja koji su velikim delom usmereni na prezentaciju savremenih umetničkih medija i praksi (slika, crtež, skulptura, video, performans), ali se takođe u programskim aktivnostima bavi i brigom o kulturnom nasleđu Požeškog kraja, kao i očuvanjem narodnog stvaralaštva. Tim Kulturnog centra Požega izneo je na osnovu evidencije podatak o poseti galeriji i programima, koji na godišnjem nivou čini 3000 posetilaca i dao demanti na tvrdnje gospodina Božića o tome da se Kulturni centar bavi trgovinom.
Umetnički savet oseća dužnost da se obrati stručnoj i široj javnosti posebno povodom krajnje proizvoljnih i nekompetentnih komentara gospodina Božića na račun izložbenih aktivnosti i programa. Umetnički savet stoji pod punom profesionalnom i moralnom odgovornošću iza svake izložbe realizovane u Gradskoj galeriji Požega i želi da ukaže na činjenicu da se ovaj izlagački prostor već dugi niz godina svojim programskim sadržajima (samostalne i grupne izložbe, kustoski projekti) izdvaja na savremenoj umetničkoj sceni u Srbiji. Slađana Petrović Varagić je od početka svog angažmana na mestu direktorke Kulturnog centra Požega, unela ogromnu energiju radom i ličnim zalaganjem i doprinela uspešnoj promociji ove ustanove. Kulturni centar Požega je uz program Gradske galerije poslednjih šest godina, od kada je koleginica Petrović Varagić direktorka, stekao značajan ugled na domaćoj kulturnoj sceni, ističući se upravo otvorenim, agilnim i istraživačkim radom na polju lokalne i šire umetnosti i kulture.
Koristimo ovu priliku da podsetimo da su u galeriji izlagala neka od najznačajnijih imena domaće savremene umetnosti, dobitnici prestižnih nagrada počev od Politikine nagrade, Nagrade Oktobarskog salona, Nagrade Memorijala Nadežde Petrović, Nagrade „Dimtrije Bašičević Mangelos“, kao i umetnici sa zapaženim međunarodnim karijerama i oni koji su predstavljali Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji. Gradska galerija bila je i mesto niza izložbi koje su prezentovale najmlađu generaciju likovnih stvaralaca i time služila kao važan podstrek i podrška u njihovom daljem umetničkom i profesionalnom razvoju, uspostavljajući na taj način temelje za buduću nacionalnu istoriju umetnosti i kulture. Galerija godišnje realizuje između 12 i 15 izložbi, što podrazumeva dosta intenzivan program kada govorimo o dinamici izlaganja u galerijskim ustanovama u zemlji. Želimo da istaknemo da važan deo galerijskih aktivnosti čine i saradnje sa različitim institucijama u lokalu, zemlji, regiji kao i sa inostranim ustanovama 2
i organizacijama, pokazujući vrlo posvećen i ozbiljan rad na polju povezivanja i umrežavanja Požege sa drugim centrima kulture.
Gradska galerija je svojom kvalitetnom programskom politikom, otvorenošću i komunikativnošću, izložbama, tribinama, razgovorima, prezentacijama, godišnjim katalozima i drugim publikacijama doprinela edukaciji javnosti, ne samo po pitanju likovnog već i šireg socijalnog i kulturnog delovanja. O značaju koji Gradska galerija Požega uživa u stručnim krugovima najbolje ilustruje činjenica kontinuirane višegodišnje finansijske podrške od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Uverili smo se kao umetnički savet mnogo puta da sa svakom realizovanom izložbom galerija dokazuje visoke izlagačke i produkcione standarde, izuzetno zalaganje svih zaposlenih i izvrstan prijem umetnika, kustosa i drugih profesionalaca. Iz svih gore navedenih razloga, Kulturni centar i Gradska galerija pozicionirali su Požegu kao prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije i važan faktor u onome što kultura može da ponuditi u potencijalima i razvojnim strategijama samog grada i Požeškog kraja. Smatramo da koleginica Petrović Varagić treba da završi svoj mandat na mesto direktorke Kulturnog centra Požega i nastavi dalje da promoviše demokratičan, otvoren i seriozan rad na preispitivanju aktuelnih umetničkih praksi, a kroz to posredno i kritičko sagledavanje opštih društveno-kulturoloških tedencija, što zaslužuje svaku podršku.
Članovi Umetničkog saveta Gradske galerije Požega 2014/2015:
Miroslav Karić, istoričar umetnosti i kustos u Remont – nezavisnoj umetničkoj asocijaciji, Beograd
Una Popović, istoričarka umetnosti i kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti Beograd
Nikola Džafo, vizuleni umetnik, osnivač Multimedijalnog centra Led art i Šok zadruge (Novi Sad), dobitnik Politikine nagrade za 2011. godinu
Predrag Terzić, vizuelni umetnik i predavač na Departmanu digitalnih umetnosti FMK, Beograd
Članovi Umetničkog saveta Gradske galerije Požega 2010 – 2013:
Darka Radosavljević Vasiljević, istoričarka umetnosti, kustoskinja, direktorka Remont – nezavisne umetničke asocijacije (Beograd), umetnička direktorka Oktobarskog salona za 2005. godinu i BELEF-a za 2007. godinu
Maida Gruden, istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Doma kulture studentski grad, Beograd
Aleksandar Dimitrijević, vizuelni umetnik, Užice
Mr Perica Donkov, vizuelni umetnik i vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu“