Umetnost, Vesti

Sanatorijum za zdravu misao i spas od katastrofe: antologija erskog aforizma „Odjeci u provaliji”

Posted: 3. oktobra 2015. u 10:22   /   by   /   comments (0)

Narodna biblioteka Užice postala je mesto okupljanja najozbiljnije opozicije i najboljih ( najžešćih) opozicionara našeg kraja. Reč je o večeri, 2. oktobra , kada je promovisana antologija erskog aforizma „Odjeci u provaliji” gde je uz učešće priređivača Slobodana Simića te autora : Radeta Jovanovića, Zorana Bogdanovića, Neška M. Ilića, Marjanović Milorada–Marone, Milorada M. Mirkovića, Stojanović Saše, Ćosić Milana, aforizam kao najubojitije oružje protiv stvarnosti prikazan – na slobodi kroz kazivanje autora i glumaca Narodnog pozorišta Užice: Momčila Murića i Ivane Pavićević Lazić ali, i konačno– lišen slobode i zarobljen u dve korice jedne knjige.

DSC_8969Slobodan Simić je za ovu antologiju izabrao aforizme 18 autora opredelivši se, kako je rekao „za najbolje i najkvalitetnije aforističare Erske republike” koju je teritorijalno ograničio na Užice, Požegu , Bajinu Baštu i Čajetinu na osnovu svog zapažanja da „narod koji živi upravo u ovim krajevima za sebe najčešće voli da kaže da su Ere”. Pokušavajući da objasni specifičnost koja Ere odvaja od ostatka sveta , bar što se na daleko čuvenog humora tiče uobličenog  kroz aforizam , Slobodan Simić je istakao:
—Razmišljajući stalno o tom erskom humoru , shvatio sam da je ono što nas odvaja od ostatka sveta jeste naša potreba da zezamo, da budemo zajedljivi, da dajemo ljudima pogrdna imena …, u humoru nismo dobronamerni, dobrodušni i tako dalje. Takva smo priroda! Erski humor nije ono: pošao Era na pijac i poneo luč….. već jedna mnogo kompleksnija pojava duha s ovog kraja! Na osnovu toga, odlučio sam da napravim upravo ovaj izbor u kome ima najviše satiričnih aforizama, mada se mogu naći i ljubavni , ekološki i drugi. Period na koji sam se bazirao je najteži period naše istorije– zadnjih 30 godina kada su jedini aforističari imali hrabrosti da se usprotive vlasti i kažu ono što stvarno jeste i što se u narodnu misli.
Govoreći o aforizmu kao književnoj formi , Simić je ustvrdio:
— Ono po čemu su srpski književni autori najprepoznatljiviji u svetu jeste upravo –aforizam a u prilog tome govori i činjenica da su aforističari i njihova dela najprevođenija dela srpske književnosti i ono što je u ukupnoj poznatosti srpske književnosti u svetskoj najizraženije. Naša, književnost se pomalo i gnuša te male forme jer, mali narodi vole da budu nešto veliko, ali se s punim pravom može reći da je aforizam– brend srpske književnosti.

DSC_8975U predgovoru izdanju antologije erskog aforizma, recezent Zoran Jeremić najprostijom definicijom objašnjava ko su aforističari:
— Oni već nekoliko decenija vide ono što mi ne želimo da vidimo, ili govore ono što mi često nemamo hrabrosti da javno kažemo– Car je go , a carska svita nezasita!
U svom predgovoru Jeremić se osvrnuo i na istorijat pisanog erskog humora počeviši lista Era, od čijeg poslednjeg broja je prošlo devedeset godina kao „lista za ozbiljnu šalu i kiselu zbilju”, pa do šezdesetih godina prošlog veka kada se u Užicu pojavio novi aforističarski krug.

—Neki aforizmi zbog prevejane naivnosti autora zvuče kao da ih izgovara Kralj Ibi, drugi podsećaju na preslišavanje Ilije Čvorovića, treći opet zvuče kao ispovest lirskog junaka u nekim pesmama Ljubomira Simovića , a nije mali broj onih aforizama koje podsećaju na filozofsku jazgrovitost zrelog Stanislava Ježija Leca ili Duška Radovića.
Svima je zajednička pobuna . Humorni apsurd tu služi samo da se lakše i brže dođe do čitaoca . Uostalom , u bibliotekama, na trgovima,na ulicama, u amfiteatrima, u kafanama, ispred Gradske kuće a jednom čak i u Gradskoj galeriji najpažljivije smo slušali užičke aforističare devedesetih godina. Erski aforizmi kao pouzdani izveštaji detektora sveopšte laži, kao satirično razobličavanje  mesijanskih ideja naših vođa i govora mržnje , kao okrepljujuće saznanje da nismo sami u prepoznavanju zla koje se krije iza ideoloških floskula i vlastoljublja , pa i kao gorak smeh povodom globalnog otopljavanja smisla naše svakodnevice– kaže se u pojašnjenju recezenta.

DSC_8804Pored aforističara koji i danas svakodnevo  nesmanjenom žestinom na svoj način reaguju na  sve i svašta što čini našu zbilju , u antologiji su zastupljeni i oni koji su su svoj boravak na ovom svetu zauvek upisali u besmrtnost upravo aforizmima : Gavrić Predrag , Tucović Mitar, Nikitović Milan, Ostojić Miladin.
Knjiga „Odjeci u provaliji” izašla je u izdanju „Agore” iz Zrenjanina a ilustrovao ju je Nikola Otaš.
Moderator programa koji je okupio na jedno mesto najbritkije jezike visprenog uma Erske republike , ispred organizatora – Narodne biblioteke Užice , bila je Bojana Marinčić a veče je upriličeno u sklopu proslave Dana grada Užica.

M. Nikolić