Sport, Vesti

Šahovski turnir u okviru „Leta na Đetinji”

Posted: 12. avgusta 2015. u 11:01   /   by   /   comments (0)

U Užicu je 7. i 8. avgusta ove godine održan XII otvoreni šahovski turnir u okviru „Leta na Đetinji“.

Ljubitelji šaha ponovo su se okupili na Plaži. Na turniru je učestvovalo 13 igrača. Najstariji takmičar imao je 78 godina, dok je najmlađi imao „samo“ 15.

Pobednik turnira je intermajstor Nebojša Misailović (54) koji je odbranio prošlogodišnju titulu, a osvojio ukupno četvrtu na ovom turniru. Drugoplasirani je bio fidemajstor Zoran Milošević, dok je treći bio fidemajstor Predrag Radibratović.

Posebne nagrade dobili su najbolje plasirani omladinac Veljko Knežević (18) i najbolje plasirani veteran Radovan Tadić (61).

Takmičari se nadaju da će barem ovaj turnir nastaviti da živi, jer je to danas jedini šahovski turnir koji se održava u Užicu. Podsećanja radi, u Užicu su se krajem prošlog veka igrali mnogi šahovski turniri, a na nekima su učestvovali i vodeći svetski velemajstori poput Averbaha i Tringova…

Danas, Užice je grad koji ima veliki broj aktivnih igrača, ali nažalost, nema omladinaca. Naš grad ima samo dva aktivna igrača ispod 30 godina. Ko zna koliko talenata čeka da bude otkriveno, a nema priliku da uđe u šahovske vode. Nadamo se da će neko ipak raširiti ruke i otvoriti vrata užičkom šahu koji umire…

R.T. Jovičić