Plus

Sačuvajmo tradiciju: „Enci menci“ u Sokolskom domu Arilje

Posted: 10. marta 2017. u 01:10   /   by   /   comments (0)

Narodna biblioteka Arilje u saradnji sa Muzejom rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca organizuje program u okviru koga će biti prikazan dokumentarni film“ ENCI MENCI : srpske dečije tradicionalne igre“ autora Vesne Ćurčić i Đurđine Mijatović.

Program će biti održan u četvrtak 16. marta u sali Sokolskog doma u 13 sati.

Dokumentarni film je rezultat projekta Muzeja rudničko – takovskog kraja „Dečije tradicionalne igre kao deo usmenog narodnog stvaralaštva“ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dečije igre imaju veliki značaj u životu deteta jer razvijaju spretnost i maštu kod dece i doprinose njihovom fizičkom i emocionalnom razvoju.

Danas, u eri medija i globalizacije, mnoge posebnosti naroda se poništavaju i zamenjuju univerzalnim i pomalo bezličnim vrednostima. Tradicija, kultura i običaji kao čuvari identiteta lako mogu biti potisnuti ili zaboravljeni, pa se zato ne treba odreći dečijih igara kao vaspitnog i kulturnog blaga.

Zadatak projekta je zaštita usmenog narodnog stvaralaštva  na istraživanoj teritoriji  Gojne Gore, Družetića, Bogdanice i Kamenice. Usmeno narodno stvaralaštvo se prenosi sa kolena na koleno, sa generacije na generaciju, ali su se sela kao izvor njegovog nastanka u vremenu u kome živimo bitno izmenila.Ovo je jedan od načina da naše kulturno nasleđe sačuvamo od zaborava.

S. Jovašević