Umetnost, Vesti

Rođendansko slavlje na drugoj folklornoj radionici

Posted: 23. avgusta 2015. u 18:33   /   by   /   comments (0)

U petak 21.8.2015. godine sa početkom u 11 časova u GKC-u je održana druga folklorna radionica u organizaciji Udruženja građana „Era“ iz Užica. Zbog lošeg vremena razmena znanja folkloraca iz celog sveta se morala održati u sali.

Činilo se da je sala premala za veliki broj učesnika radionice ali to kao da nikome nije smetalo. Veseli žagor,vežbanje koraka i sviranje odjekivali su salom. Ubrzo posle pozdravne reči Ivane Cvetković, predstavnika organizatora „Liciderskog srca“ začula se složna pesma kao rođendanska čestitka šesnaestogodišnjoj Jovani,učenici ekonomske škole i članici KUD-a „Semberija“ iz Bijeljine. Kao član prve postave zadužena je da šminka mlađe članove i da im pomaže. Iako je od šeste godine folklorac i član vokalne sekcije, svoju prvu izjavu za medije, dala je novinaru portala Pasaž.

Jovana KUD-a Semberija iz Bjeljine

Jovana KUD-a Semberija iz Bjeljine

Srećan rođendan Jovana,kako se osećaš?

―Presrećna sam što sam danas,na svoj rođendan, okružena velikim brojem drugara iz celog sveta i što sam naučila puno novih koraka.

Jesi li bila predhodnih godina na „Liciderskom srcu“?

—Nisam, ovo je prvi put i mnogo mi se dopada.Užice je prelepo, imamo odličan smeštaj, stekla sam nove prijatelje sa kojima ću sigurno ostati u kontaktu.Volela bih ponovo da dođem u Užice i kada se ne održava „Licidersko srce“.

Jovanina majka Cveta Marjanović je zbog ljubavi prema tradiciji i folkloru postala ekonom KUD-a „Semberija“. Prati decu na nastupima,brine o njihovim potrebama i stvarima.

—Jeste li Vi nekad bili član folklorne grupe?

Na žalost nisam, takve su bile okolnosti. Ali već deset godina sam ekonom isključivo zbog ljubavi prema folkloru i umetnosti. Srećna sam što je Jovana putovala po celom svetu i stekla mnogo prijatelja. Od prvog dana škole, već deset godina je u folkloru i stalno nagovara drugu decu da joj se pridruže.

Deo atmosfere sa druge folklorne radionice

Deo atmosfere sa druge folklorne radionice

U međuvremenu, na binu su naizmenično izlazili članovi grupa i pokazivali korake karakteristične za folklor zemlje iz koje dolaze. Prisutna deca su rado igrala korake,pretvarajući salu u jednu veliku i veselu pozornicu. Igrali su i vodiči,organizatori kao i oni koji su na radionicu došli iz radoznalosti.

Na kratko smo razgovarali i sa Vlastimirom Veljovićem, jednim od oraganizatora.

Vlastimir Veljović jedan od organizatora

Vlastimir Veljović jedan od organizatora

Velika gužva je u sali, koliko grupa je trenutno prisutno?

—Festivalu i radionici je mesto napolju. Na žalost loše vreme nam to ne dozvoljava ali sreća pa imamo uslove da deca danas dovrše ono što su započela jer je večeras završno veče festivala. Neke grupe su već odputovale,trenutno su ovde grupe iz Srbije, Republike Srpske, Tajvana, Gruzije, Slovačke, Ukrajine, Bugarske, Makedonije…

Da li festival i radionice dobijaju na masovnosti?

—Broj na festivalu je standardan,od oko 800 do 1000 učesnika. Po evidenciji za ovu godinu ima ih oko 928. Pri tome,nismo računali na našu decu iz Užica. Što se tiče radionica,pored učesnika mogu da nam se pridruže svi zainteresovani. Radionice su otvorene za sve.

Osim organizatora, veliku ulogu za vreme održavanja festivala i radionica su imali i tinejdžeri, vodiči i humanitarci. Jedan od vodiča je bila i Kristina Vidić.

Kristina Vidić sa delom ekipe vodiča i humanitaraca

—Kakvo je zaduženje vodiča?

Svaka grupa ima dva-tri vodiča koji su zaduženi da ih obaveštavaju o satnicama, spavaju u domovima sa svojim grupama, brinu o njihovim potrebama kao što su odlazak u grad zbog kupovine i slično.

—Kako si angažovana za ovaj posao?

Igram u prvoj postavi folklorne sekcije pa sam angažovana. Pored folkloraca ima i volontera, nas negde oko četrdesetčetvoro, sa organizatorima negde oko pedesetoro, možda i više.

—Da li vam je naporno?

Volim folklor, već treću godinu sam angažovana na festivalu, jesmo umorni ali stekli smo nove prijatelje i ne bi bio problem da festival traje još nekoliko dana. Posle završne večeri svi ćemo u grad.

—Koji zadatak imaju tvoji drugari zaduženi za humanitarnu akciju?

Oni prodaju na štandovima liciderska srca, magnete, lizalice i slično. Novac prikupljen od prodaje se po završetku festivala uplaćuje nekome kome je pomoć potrebna. Prošle godine je upućena poplavljenima.

Spoj tradicije, prijateljstva i humanizma svečano je završen u petak 21.8.2015. godine.

 

Mirjana Milićević