Umetnost, Vesti

“REstruktura- od Centra ka Centru”-Galerija Remont: 8. februar

Posted: 7. februara 2016. u 03:09   /   by   /   comments (0)

U galeriji Remont u ponedeljak 8. februara od 19 časova otvara se izložba grupe umetnika mlađe generacije koja je nakon završetka školovanja u većim centrima život i stvaralaštvo vezala za gradove u unutrašnjosti. Reč je o radovima Drage Jovanović, Uroša Pavlovića, Vladimira Rankovića, Vesne Ilić Ranković, Milice Antonijević i Ivana Arsenijevića.

“Izložba najnovije produkcije umetnika koji žive i rade u centralnoj Srbiji je prva izložba koja se realizuje u okviru projekta REstruktura – Od Centra ka Centru (Studentskog kulturnog centra Kragujevac, Kulturnog centra Požega i Remont asocijacije). Projekat je nastao iz potrebe da se redefinišu, restruktuiraju pozicije savremenog umetničkog stvaralaštva koje nastaje van Beograda sa namerom da se ukaže na činjenicu da sam kvalitet i inovativnost nisu označeni geografskim područjem, ali da svakako postoji hendikep, odnosno, niz problema u plasiranju i vidljivosti savremene umetničke prakse koja nastaje van najvećeg kulturnog središta.

U selekciji Galerije SKC iz Kragujevca promovišu se i mapiraju tekuće tendencije i primeri savremenog umetničkog stvaralaštva u Srbiji i užeg regiona. Izborom recentnih radova umetnika iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Požege preispituju se odnosi nastali na liniji umetnik-centar-periferija ali i skreće se pažnja ka uočavanju i afirmisanju stvaralačkih praksi koje egzistiraju izvan Centra.

Vesna Ilić Darijević u radu pod nazivom Energizovana polja stadiona, stadioni kao dekoracija, ljuska, kora bavi se značajnom sociološkom temom stadiona i mase – čija se energija u našoj društvenoj stvarosti koristi kao značajan generator za mržnju i homofobiju. Ovim radom Vesna kritički sagledava odnos pojedinca u gomili i različitih mehanizama njegovim upravljanjem, promišljajući time našu širu društvenu realnost.

Fragmenti Vladimira Rankovića, otvaraju polje privatnog sećanja, karaktera, kroz autentične, objektivne slike intimnih prostora, posmatraču nude poniranje u neko vreme – kroz spektar emotivnih i familijarnih relacija, stvarajući fragmente prisećanja na neke lične bivše-sadašnje prostore.

Draga Jovanović, kratkim eksperimentalnim video radom Ovde gde uvek pirka umirujući vetar istražuje podsvesni i nesvesni deo naše ličnosti, problematizujući mnogobrojne strahove i norme, od socijalnih, etičkih, političkih, religijskih i kulturalnih, kojima je savremeni čovek opterećen, pritisnut.

Rad Aqua permanens, Milice Antonijević, poliptih promenljivih dimenzija, kružnih formi, fragmentarno uvezanih, prikazuju moćnu simboliku vode kao pulisrajućeg elementa života. Povezivanje prepoznatljivih motiva silueta ronilaca i stilizovanih predstava biološkog mikro života tvori jasnu vezu između primarne materije i savremenog čoveka, nudeći posmatraču i mnogostruke putanje čitanja različitih refleksija autorkinih unutrašnjih putovanja.

Uroš Pavlović, koristeći Internet (kao i u prethodnom radu – Berza podataka) kao izvorište za svoja vizuelna istraživanja, intuitivnim odabirom segmenata grafičkih motiva preuzetih sa interneta, kreira Fragmente dosade, minimalističke estetske grafizme, jednostavne kompozicije, čijom se reinterpretacijom, zapravo poigrava našom percepcijom u prezasićenom medijskom dobu.

Radovi Ivana Arsenijevića iz serije Tiha mesta, artikulišu njegovo ispitivanje prostora, kroz isečke svakodnevice, snažno i sugestivno deluju upravo odsustvom događaja, nudeći se posmatraču kao mesta jednostavnosti, kontemplacije, bega od nametnutog savremenog načina života.

Izložbom se skreće pažnja na autore koji zaslužuju ali često izostaju iz pregleda tekućih savremenih umetničkih praksi u Srbiji i koji nemaju dovoljno mogućnosti da svoje recentno stvaralaštvo predstave javnosti spremnoj da prihvati i razume nove tendencije. Konstantno preispitivanje ovih autora (koji stvaraju u sredinama okoštalim u okvirima prevaziđenog), da li ima smisla nastaviti dalje, raditi u lokalu, odustati ili otići u još veću neizvesnost, zapravo je poziv Centru za otvaranje polja kvalitetnijeg dijaloga i komunikacije svih aktera  na savremenoj sceni.”
Ivan Arsenijević

 

Izvor: http://www.designed.rs/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija SKC Kragujevac predstavlja:
Izložba REstruktura – Od centra ka centru

Autori: Draga Jovanović, Uroš Pavlović, Vladimir Ranković, Vesna Ilić Darijević, Milica Antonijević i Ivan Arsenijević

Izložba najnovije produkcije umetnika koji žive i rade u centralnoj Srbiji je prva izložba koja se realizuje u okviru projekta REstruktura – Od Centra ka Centru (Studentskog kulturnog centra Kragujevac, Kulturnog centra Požega i Remont asocijacije). Projekat je nastao iz potrebe da se redefinišu, restruktuiraju pozicije savremenog umetničkog stvaralaštva koje nastaje van Beograda sa namerom da se ukaže na činjenicu da sam kvalitet i inovativnost nisu označeni geografskim područjem, ali da svakako postoji hendikep, odnosno, niz problema u plasiranju i vidljivosti savremene umetničke prakse koja nastaje van najvećeg kulturnog središta.

U selekciji Galerije SKC iz Kragujevca promovišu se i mapiraju tekuće tendencije i primeri savremenog umetničkog stvaralaštva u Srbiji i užeg regiona. Izborom recentnih radova umetnika iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Požege preispituju se odnosi nastali na liniji umetnik-centar-periferija ali i skreće se pažnja ka uočavanju i afirmisanju stvaralačkih praksi koje egzistiraju izvan Centra.

Na izložbi u Remontu predstavljaju se radovi Drage Jovanović i Vesne Ilić Darijević iz Čačka, Uroša Pavlovića iz Požege, Milice Antonijević iz Kraljeva, Vladimira Rankovića i Ivana Arsenijevića iz Kragujevca.
Zastupljeni autori pripadaju mahom mlađoj generaciji umetnika koja je nakon školovanja u većim centrima život i rad nastavila u svojim matičnim sredinama.

iz teksta Ivana Arsenijevića