Plus

Relacija Čačak- grafika bez diskontinuiteta: Letnje grafičke radionice

Posted: 18. jula 2019. u 11:36   /   by   /   comments (0)

U Čačku je, u periodu od 1.do 5. jula održana “Letnja grafička radionica”za mlade na kojoj su učenici i studenti kroz postupak štampe drvoreza i grafike velikog formata upoznali mogućnosti koje pružaju ove umetničke intervencije. „Letnju grafičku radionicu“ organizuje udruženje Platforma za promociju umetnosti multioriginala realizovana je u sadranjii sa Međuopštinskim istorijskim arhivom u Čačku, uz pokroviteljstvo Grada Čačka i privrede, i predstavlja jednu od aktivnosti za mlade tokom letnjeg raspusta i pauze na fakultetima kojom će steći nova, ili upotpuniti već postojeća saznanja o grafičkim tehnikama. Tokom pet dana trajanja radionice učesnici su se oprobali u izradi i štampi velikih formata što je za sve njih bilo apsolutno nova oblast u kojoj su, pored umetničke tehnike akcentovana i ekologija, način očuvanja životne sredine primenom postupka drvoreza u umetničkoj grafici.

Ovogodišnja “Letnja grafička radionica” predstavlja i nastavak dobre prake, ali i potrebe, kako se pokazalo iz iskustava tokom održavannaja radionice sito štampe tokom Trećeg međunarodnog  bijenala grafike održanog 2018.. Aktivnosti ovog tipa ujedno predstavljaju uvod u realizaciju narednog , četvrtog po redu Bijenala, za koji će u najskorijem periodu biti raspisan konkurs. Za predstojeći veliki međunarodni grafički događaj u Čačku, naredne godine, planiran je prijem radova, a to znači i jedinstvena izložbu u kategorijama: grafika, mala grafika Minijatura, Exlibris, prošireni mediji, a sve to pratiće i panel diskusije.

Osim ove, realizovane radionice, tokom leta, pod okriljem istog organizatora, biće održani i napredni kursevi grafičkih tehnika i eksperimentalne štampe za studente umetničkih fakulteta.

U realizaciji Letnje grafičke radionice učestvovali su, pored Dragana Dobrosavljevića umetničkog direktora Bijenala grafike i organizatora radionice i Snežane Dobrosavljević stručnog konsultanta na projektu, Miloš Đorđević mentor i koordinator na radionici, zatim Teodora Tuba student FILUM-a, kao i Kristina Novaković učenica Srednje umetničke škole u Čačku

M. Nikolić/ Foto: udruženje Platforma za promociju umetnosti multioriginala

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje