Društvo, Vesti

Reakcija struke na dešavanja vezana za KC Požega: Otvoreno pismo KC Beograd

Posted: 19. novembra 2015. u 23:06   /   by   /   comments (0)

Na dešavanja u Požegi koja se tiču predloga novog predsednika Opštine Požega da direktork KC Požega podnese ostavku reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije osudivši taj čin kao samovolju i proizvoljnost u oceni rada, Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija  Nezavisna kulturna scena Srbije,  Međunarodno udruženje likovnih kritičara, istaknuti umetnici, radnici u kulturnim institucijama i asocijacijama, brojni pojedinci…

Otvoreno pismo predsedniku Opštine , Milanu Božiću upitio je KC Beograd i pismo prenosimo u celini:
Beograd, 17. 11. 2015.

Poštovani gospodine Božić,

Obraćamo Vam se povodom Vašeg zahteva da dirketorka Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić podnese ostavku.
Kao građani i kolege pažljivo smo pratili sve što se događalo i iz profesionalnih, kolegijalnih i prijateljskih razloga osetili potrebu da se pored potpisa na peticiji Podrške radu Kulturnog centra Požega na čelu sa direktorkom, obratimo direktno i Vama kao inicijatoru ovog predloga sa zahtevom da, imajući u vidu sve što je javnosti predočeno, a u vezi s radom i rezultatima direktorke i njenog tima, a što je svakako i Vama i Vašim saradnicima moralo i ranije biti poznato, javno povučete ovaj zahtev koji očigledno nije opravdan.
Verujemo da bi ovakav Vaš gest imao veliki odjek, pre svega kao redak primer priznanja greške, odnosno pogrešne procene nečijeg rada. Nadamo se da ćete u našem predlogu prepoznati dobru nameru, jer zaista smatramo da je doprinos koji svojim radom daje koleginica Petrović-Varagić upravo na tragu onoga što biste i Vi kao predsednik opštine trebalo da podstičete: decentralizacija kulture, visok kvalitet programa, edukativni i inkluzivni rad sa publikom svih uzrasta. Jedino na ovakav način, podstičući posvećen i vanserijski kalitetan rad moći ćemo kao društvo da napravimo pravi korak u pravcu borbe protiv šunda koji nas okružuje, pa i reality programa na koje Vi s pravom ukazujete, a koji nam se svakodnevno prikazuju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Pitanje o opravdanosti prisustva ovakvih programa trebalo bi upravo Vi kao odgovoran predstavnik vlasti da uputite onima koji kvalitet programa elektronskih medija procenjuju – Regulatornom telu za elektronske medije. Sigurni smo da biste imali iskrenu podršku čitavog tima Kulturnog centra Požega, kao i najšire kulturne javnosti ako biste preduzeli ovakvu inicijativu.
Najiskrenije Vas molimo da još jednom razmotrite svoj predlog i povučete ga. Ne menjajte tim koji dobro radi!

S poštovanjem,
Kulturni centar Beograda:
Vesna Danilović, pomoćnica direktora za program
Olivera Stošić Rakić, urednica književnih i tribinskih programa
Danica Jovović Prodanović, menadžerka projekata