Umetnost, Vesti

Reakcija Ministarstva kulture Republike Srbije na događaje vezane za KC Požega i KC Srbije u Parizu

Posted: 16. novembra 2015. u 17:44   /   by   /   comments (0)

Minstarstvo  kulture i informisanja Republike Srbije osudilo je danas nameru predsednika Opštine Požega da se Slađana Petrović Varagić smeni sa mesta direktora KC Požega kao i najnovija dešavanja u Kulturnom centru u Parizu.

Saopštenje Ministarstva prenosimo u celosti:

„Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje svaki vid neprofesionalizma i kulturnog vandalizma. Nažalost, dva nedavna događaja, koji su s pravom izazvali revolt naše kulturne i šire javnosti, ukazuju na endemski problem srpskog društva i srpske kulture: odustvo lične i profesionalne odgovornosti.

Predstavnici lokalne samouprave pozvali su Slađanu Petrović Varagić da podnese ostavku na mestu direktora Kulturnog centra Požega, i to na osnovu krajnje paušalne i nekompetentne ocene njenog rada.

Kulturni centar Srbije u Parizu je van programa podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja, i bez ikakvih konsultacija, realizovao izložbu čija koncepcija u potpunosti odstupa od profesionalnih standarda i utvrđene programske politike ovog, za Srbiju, izuzetno značajnog kulturnog centra.

Podsećamo da je ove godine Ministarstvo kulture i informisanja prvi put realizovalo javni poziv za projekte koji se predstavljaju u Kulturnom centru Srbije u Parizu, odabrane od strane programskog saveta.

Ovakvi incidenti, najpre prouzrokovani destruktivnim odlukama osoba sa autoritetom funkcije, a bez autoriteta znanja, urušavaju postignute uspehe izvrsnih, talentovanih i entuzijastičnih pojedinaca i organizacija, a ujedno i napore Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije da uredi sistem kulture i pruži podsticaj umetničkom stvaralaštvu i kulturnoj diplomatiji.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije očekuje da će nadležni organi, pod čijim su ingerencijama imenovanja direktora u kulturnim centrima u Parizu i Požegi, preduzeti adekvatne mere u okviru svojih nadležnosti“.

Izvor: Ministarstvo za kulturu i informisanje RS