Društvo, Vesti

Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade „Despotica mati Angelina”

Posted: 9. avgusta 2015. u 12:02   /   by   /   comments (0)

U slavu srpske despotice Angeline Branković, Prepodobne mati Angeline pre tri godine ustanovljena je nagrada „Despotica mati Angelina” koju dodeljuje Banatski kulturni centar u saradnji sa Eparhijom sremskom i Radio televizijom Vojvodine. Ovogodišnji dobitnik je naš istaknuti pesnik Rajko Petrov Nogo čiju je zbirku pesama „Preko pepela” žiri jednoglasno proglasio za najdostojniju ove nagrade. Njegovu nagrađenu zbirku izdala je „Pravoslavna reč” iz Novog Sada a knjiga štampana povodom sedamdeset godina života jednog od naših najplodnijih savremenih pesnika.

U odluci žiri ističe se da „Rajko Petrov Nogo peva istinu da u našem slučaju pod pepelom još uvek ima živog žara i da se tu može naći toliko topline koja još u bukvalnom smislu greje srca i vaznosi dušu svih onih kojima je na umu nacionalni ponos i identitet”.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Despotica mati Angelina” su Đorđe Nikolić za zbirku „Vi niste od ovoga sveta” („Srpska književna zadruga”Beograd) i Matija Bećković za poemu „Oli mi ga dat” ( „Štampar Makarije” Beograd, „Oktoih” Podgorica). Nagrada se dodeljuje za najbolju objavljenju knjigu na srpskom jeziku između dva konkursa a ove godine pristiglo je više od trideset naslova različitih žanrovskih opredeljenja.

Uručenje ovogodišnje nagrade je 11. avgusta , uoči Dana Prepodobne Mati Angeline u fruškogorskom manastiru Krušedol na Pesničkom bdenju.