Vesti

Prosečan Srbin troši resurse 1, 4 planete

Posted: 17. avgusta 2015. u 08:28   /   by   /   comments (0)

 

U situaciji kada su u pitanju naši troškovi života jednostavno je izračunati koliko mesečni ili godišnje potrošimo, uporediti sa onim što zaradimo i naša računica je uvek manje više transparenta , bar nama samima.
Kada govorimo o prirodnim resursima planete, potrebno je stalno ponavljati da oni, u većini slučajeva ili nisu obnovljivi ili je za njihovo obnavljanje potrebno vreme koje se meri stotinama pa i hiljadama godina.
Globalna mreža za ekološki otisak ( Global Footprint Network) prati potrošnju prirodnih resursa od strane čovečanstva ( što se podrazumeva pod nazivom– ekološki otisak) u odnosu na sposobnost prirode da odgovori na tu potrošnju obnavljanjem prirodnih resursa .
Preneseno u vremensku dimenziju, dan kada godišnja potrošnja čovečanstva u odnosu na prirodu prekorači ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini naziva se dan ekološkog deficita i izračunava se svake godine. Preneseno u naš svakodnevi život, to je dan kada smo, recimo na mesečnom nivou potrošili sve ono što imamo mogućnost da zaradimo za taj mesec.
Dan ekološkog deficita ove godine bio je 13. avgust, što znači da smo do tog dana potrošili sve ono što planeta Zemlja može da regeneriše u toj godini. Poređenja radi, dan ekološkog deficita 2000. godine, samo 15. godina ranije bio je početkom oktobra. Prema proračunima Globalne mreže za ekološki otisak, ako čovečanstvo nastavi ovim tempom potrošnju prirodnih resurs, dan ekološkog deficita 2030. godine bi mogao biti čak krajem juna.
Koliko su upozorenja stručnjaka koji apeluju na očuvanje prirodnih resursa i maksimalnu racionalizaciju potrošnje značajna za naš opstanak, treba ih shvatiti krajnje ozbiljno imajući u vidu i činjenicu da u slučaju našeg ličnog materijalnog deficita imamo na raspolaganju banke, prijatelje ili druge načine pozajmica ili obezbeđivanja sredstava dodatnim radom , što u slučaju prirodnih resursa jednostavno ne postoji kao opcija.
Srbija takođe živi daleko iznad mogućnosti svojih prirodnih resursa. Prema podacima iz Izveštaja o živoj planeti Svetskog fonda za prirodu ( WWF) za 2014. godinu Srbija je premašila odnos raspoloživih i potrošenih prirodnih resursa u značajnom obimu. Ako bi svaki stanovnik Zemlje živeo kao prosečan Srbin , bilo bi mu neophodni resursi 1, 4 planete! Situacija u regionu je slična: Bosna i Hercegovina troši 1, 5 resursa planete, Makedonija i Bugarska 1, 7, Hrvatska 1, 9 a Slovenija 2, 6.
M. Nikolić