Vesti

Promocija romana Mundo Libre u Gradskoj kući Užice

Posted: 11. decembra 2019. u 20:30   /   by   /   comments (0)

Mundo Libre je roman Marka Krstića koji će biti predstavljen u četvrtak, 12. decembra 2019. godine, u Gradskoj kući Užice u 19 časova. Ovaj književni događaj u Užicu organizuje Užička akademska parlamentarna unija i Grad Užice.

Avgusta 1959. godine u svojstvu specijalnog kubanskog ambasadora, Če Gevara dolazi u Beograd. Skoro šest decenija posle, Če je opet u Beogradu.

Mundo Libre je uzbudljiva priča o poslednjim danima, zarobljavanju i smaknuću, slavnog latinoameričkog gerilca Ernesta Če Gevare.

Da li je Če u imperijalističkom svetskom poretku zaista plamen koji ne gasne nego se razgoreva? Je li revolucionarni plamen začet u harizmi vođe ili u strasti naroda, građenoj mestom? Bolivija, Kuba… i danas pronose nepokolebljivu strast za slobodom. Koliko je Če legenda, koliko mit, a koliko stvarnost? Nije li opasniji mrtav nego živ?

Marko Krstić (1979) pisac, scenarista i književni kritičar. Dobitnik je nagrade „Branko Ćopić“ (2012) Srpske akademije nauka i umetnosti za roman Viktorija, koji je iste godine ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu i nagradu „Danko Popović“. Scenarista je dugometražnog igranog filma Off (2015). Književnu kritiku pisao je za Danas Politiku. Jedan je od autora knjige Novi kadrovi – skrajnute vrednosti srpskog filma (2008) i jedan od osnivača književne grupe P-70.