Umetnost, Vesti

Programska raznolikost u 2016. u Gradskoj galeriji Užice

Posted: 2. februara 2016. u 16:55   /   by   /   comments (0)

Gradska galerija Užice u svom programu rada za 2016. godinu, po rečima direktora Zorana V. Cvetića, planirala je realizaciju deset samostalnih i grupnih izložbi.

Od prijava prispelih na konkurs za izlagačku 2016., Umetnički savet Gradske galerije doneo je odluku da u godišnji program uvrsti dela Sretena Tanaskovića, Dimitrija Pecića, Nikole Žigona, Zdravka Joksimović. Od grupnih izložbi realizovaće se izložbe pod nazivom Omladinski klub koja uključuje dela mladih užičkih autora: Anastasije Bogdanović, Ane Lazić, Tatjane Karavelović, Sare Nikolić, Tamare Žderić, Veljka Valjarevića i grupe autora koji svoje aktivnosti ostvaruju kroz umetničku grupu „Rizba“. Za tradicionalnu likovnu izložbu koja se godinama unazad realizuje pod nazivom „Oni koje ne zaboravljamo“ odabrana je retrospektiva radova Zorana Matića.  U sklopu stalnih manifestacija Gradske galerije Užice na programu su grupne izložbe :“ Oni koji dolaze“- izložba užičkih studenata na umetničkim akademijama i fakultetima, „Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa“ i „Užički regionalni likovni salon“ kao manifestacija kojom se zatvara izlagačka godina. Izložba kojom se galerija priključuje proslavi Dana grada tradicionalno je opredeljenja kao postava koja se realizuje u saradnji sa Galerijom SANU i za ovu godinu u planu je da to bude izložba radova akademika  Milice Stevanović.

Na pres konferenciji u Gradskoj galeriji 2. februara, predstavljajući program rada , direktor Zoran V. Cvetić istakao je da će i pored nešto manjeg budžeta u odnosu na prošlu godinu biti nastavljen dodatni edukativni programi Omladinski likovni krug i program za najmlađe „Dohvati umetnost“.029

– Nastavlja se saradnja sa najznačajnijim institucijama kulture u zemlji kao i najvažnijom umetničkim asocijacijama i udruženjima, Narodnim muzejom u Beogradu, Muzejom savremeni umetnosti u Beogradu, Muzejom primenjenih umetosti i udruženjima likovnih umetnika ULUS i ULUPUDS. U okviru saradnje sa Grafičkim kolektivom u Beogradu realizovaće se izložba koreanske umetnice KIM So Hi ( Kim So He), koja će se predstaviti crtežima i grafikama i koja je već imala zapaženu izložbu u Beogradu. Dve značajne ustanove kulture proširiće saradnju tako što će se u Grafičkom kolektivu realizovati izložba „Savremeni italijanski grafičari“ koja obuhvata radove iz Kolekcije Gradske galerije- istakao je Cvetić i najavio :

-Ono što postoji kao mogućnost za ovu godinu jeste da se u saradnji sa Gradskim kulturnim centrom organizuje „Noć grafita“ na kome bi se uz hip hop muziku, na otvorenom prostoru u bašti Gkc iskazali afirmisani  umetnici iz ove oblasti a takođe omogućilo i svim zainteresovanim ljubiteljima grafita da se oprobaju na jednom tematski orijentisanom umetničko zabavnom programu. Za ovaj program smo aplicirali u sklopu projekta „Gradovi u fokusu“ zajedno sa Gkc , pa do rezultata konkursa , još uvek nismo sigurni da li ćemo ovu zamisao i ostvariti.

Osim ovih izožbi koje su u planu godišnjeg programa ostavljena je mogućnost za još postavki koje bi , na inicijativu umetnika ili grupe, asocijacija ili udruženja, mogli da se, uz saglasnost Umetničkog saveta, realizuju u prostoru galerije.

Termini izložbi sa mogućim poremeranjima od po nekoliko dana su:

  1. Sreten Tanasković-multimedija, Užice, 18. 02.-18.03.
  2. Dimitrije Pecić, grafike , Beograd, 24.03.-22.04.
  3. Nikola Žigon, slike, Beograd, 23.04.-20.05.
  4. Zdravko Joksimović, skulptura, Beograd, 31.05.-24.06.
  5. Omladinski likovni krug , grupna izložba mladih autora, 30.06.-22.07.
  6. Oni koji dolaze, izložba užičkih studenata, 4.08.-30.08.
  7. Oni koje ne zaboravljamo, retrospektiva Zorana Matića, 8.09.-29.09.
  8. Izložba povodom Dana grada , saradnja sa SANU, 7.10.-28.10.
  9. Međunarodna kolonija Zlakusa , 8.11.-29.11.
  10. Regionalni likovni salon, 13. 12. –januar 2017.

M.Nikolić