Press

Programi Bitef na filmu i Bitef Polifonija

Posted: 1. septembra 2015. u 07:24   /   by   /   comments (0)

Najstariji prateći program Bitef festivala – Bitef na filmu ove godine biće održan od 22. do 24. septembra u Muzeju kinoteke, najavila je danas urednica tog programa Vera Konjović.
BEOGRAD – Najstariji prateći program Bitef festivala – Bitef na filmu ove godine biće održan od 22. do 24. septembra u Muzeju kinoteke, najavila je danas urednica tog programa Vera Konjović.
Publika će moći da vidi snimak čuvene predstave „Ajnštajn na plaži“ Roberta Vilsona, ali ne prve postavke, već rimejk urađen 2012. u Parizu.
Prva predstava, iz 1976. koja je gostovala na 10. Bitefu, nije naišla na dobar prijem kod publike u Beogradu, sala je pri kraju svojevrsne opere od četiri i po sata bila gotovo prazna, ali je Vilson uskoro postao kultni reditelj, pa nekoliko godina kasnije za snimak njegovog scenskog epa „Građanski ratovi“ nije moglo da se uđe od gužve.
Bitef je nailazio na otpore, ali je i menjao publiku, podsetila je na konfeenciji za novinare Vera Konjović i uz osmeh dodala da će i u Kinoteci gledaocima dozvoliti da ulaze i izlaze iz sale, kao na 10. Bitefu.
Na programu su i snimci „Kafe Miler“ i „Posvećenje proleća“ slavne koreografkinje Pine Bauš, koja je 70-ih i 80-ih godina bila jedno od najvećih imena novog scenskog izraza.
Urednica Konjović je ovim istorijskim predstavama priključila i nešto novo – film „Potrošeni“ hrvatskog autora Boruta Šeparovića, nastao na osnovu njegove predstave „55 +“, koja je pre dve godine nagrađena na Bitefu.
Ulaznice koštaju 150 dinara.
Program Bitef Polifonija najavile su Sanja Krsmanović Tasić i Irena Ristić, ističući da je autorka koncepta Lubica Beljanski Ristić, koja je taj program vodila prvih 15 godina, i dalje njihov mentor i savetnik.
Od 18. septembra u UK Parobrod, Domu omladine i na drugim lokacijama počinju alternativne predstave namenjene mladima ili specifičnim zajednicama i uz učešće pripadnika tih grupacija, zatim, radionice, okrugli stolovi…
Program je uglavnom besplatan, osim četiri inostrane predstave – iz Španije, Hrvatske, Crne Gore i Austrije, za koje je cena karata 250 dinara.
Od ukupno 12 predstava, čak u četiri je na različite načine, a uvek posvećena mladima, angažovana dramaturškinja Minja Bogavac, koja će na kraju programa dobiti priznanje „Polifona autorka“.
Biće održane i prezentacije Pozorište u obrazovanju i Pozorište zajednice.
Međunarodni skup „Pozorište u kontekstu“, od 23. do 25. septembra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, okupiće 30-ak izlagača iz osam zemalja u tematskim sekcijama i radionicama, a u fokusu je primena savremenih teorija izvođačkih praksi.

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=196619