Društvo

Priznanja najuspešnijim Užičanima u izboru žirija redakcije „Užičke nedelje“

Posted: 19. aprila 2019. u 00:44   /   by   /   comments (0)

Nagrade „Užičanin godine“ koje tradicionalno, ove godine trinaesti put uzastopno, dodeljuje redakcija lista „Užička nedelja“ svečano su uručene na prijemu u Gradskoj kući organizovanom 17. aprila gde su uručena priznanja pojedincima koji su se, po oceni žirija, istakli radom i dostignućima u okviru svojih delatnosti tokom 2018. godine.

Najviše priznanje, Užičanin 2018. dobio je Mića Mićić, predsednik Nadzornog odbora MPP „Jedinstvo“ A.D. Sevojno i predsednik grupacije „Jedinstvo“, kompanije koja zapošljava 1 115 radnika i koja je,  pored domaćeg tržišta, aktivna i na brojnim gradilištima u inostranstvu. Sportista godine u izboru Užičke nedelje je košarkaš „Slobode“ Nikola Otašević, a priznanje za doprinos razvoju užičkog sporta uručeni je Blagoju Gukić Glanču,bivešm direktoru JP „Veliki park“, profesoru fizičkog vaspitanja, košarkašu i vaterpolisti na čiju inicijativu je počela organizacija sportske manifestacije Skokova sa starog železničkog mosta na Gradskoj plaži.Užički slikar i pedagog, Aleksandar Dimitrijević, dobitnik je nagrade za kulturni doprinos, a priznanje za razvoj kulture pripalo je Muzičkoj škole „Vojislav Lale Stefanović“ koja ove godine slavi 43. rođendan.

Gordana i Goran Paunoviću ime Udruženja građana Era primili su priznanje za promociju folklornog nasleđa i organizaciju festivala „Licidersko srce“. Nagrada za javni angažman dodeljena je dr Radmili Smiljanić, lekaru specijalisti u Službi za transfuziju Opšte bolnice Užice. Nagradu za doprinos nauci dobio je dr Vladimir Paunović, uspešan mladi Užičanin, koji je nakon završenih studija na Tehnološko metalurškom fakultetu u Beogradu, doktorirao na univerzitetu ETH u Cirihu, gde je dalje usavršava na post doktorskim studijama. Vozač „Bečejprevoza“, odnosno „Užiceprevoza“ Milun Ćitić proglašen je radnikom godine 2018. Priznanje Preduzetnik godine dobio je Mirko Filipović, vlasnik i direktor „Ribosport MM“ preduzeća, dok je za privrednika godine proglašen Aco Stojanović, vlasnik kompanije „Zlatiborac“ D.O.O. Titulu Ambasadora Užica dobila je Mila Filipović, nekadašnja novinarka i urednica „Vesti“, danas građanka Čikaga koja i dalje objavljuje tekstove u Užicu, odnosno u Užičkoj nedelji, ali se bavi i književnim stvaralaštvom i publikovanjem novinarskih tekstova u drugim listovima. Milutin Jovičić Lujo dobio je Specijalnu nagradu Užičke nedelje za životno delo u novinarstvu.

-Priznanje za posebnost, kvalitet, umetnički, naučni ili sportski domet je nešto što treba negovati zbog mladih naraštaja koji svesno, ili nesvesno, uvek traže i pronalaze uzore u svom neposrednom okruženju. Sa druge strane, lepo je kada prepoznajemo među nama ljude koji svojim delima zaslužuju da budu oni na koje treba da se ugledamo. Za njihov uspeh često malo ko zna, neuspehe uglavnom objavljujemo na velika zvona- rečeno je, u ime organizatora, na ovoj svečanosti.

Nosioci titule Užičanin godine do sada su bili Vasilije Mićić, Dragan Subotić,   Radomir Antić, Ninko Tešić, Dragoslav Nikolić, Andrija Zlatić, Dobrosav Andrić, Obrad Jovanović, Rade Jovanović, Tijana Malešević i Ljubomir Simović. Proteklih godina mnogobrojni pojedinci i institucije iz Užica su dobitnici  priznanja Užičke nedelje za rad u oblasti sporta, kulture, privrede, za javni angažman, preduzetništvo, očuvanje tradicije, najbolji radnici kao i oni koji su proglašeni ambasadorima Užica: Ljubomir Simović, Žarko Petrović, Ivan Bosiljčić, docent dr Miodrag Perić, profesor doktor Danica Grujičić, dr Vladimir Reković, Predrag Gaga Antonijević.

U muzičkom delu programa nastupili su učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“: Nadežda Pavlović, klavir,  Katarina Tasić, sopran, Milan Mladenović , kontrabas, ali i balerina Tijana Drndarević, članica Baletskog studija „Maga Magazinović“ i prva Užičanka u novijoj istoriji  koja je završila osnovnu baletsku školu u Beogradu, i nastavila da se usavršava u klasičnom baletu.

M. Nikolić/ Naslovni foto: Slobodan Jovičić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.