Društvo

Prikupljanje sredstava za odlazak mladih užičkih robotičara na takmičenje u Šangaj

Posted: 17. septembra 2019. u 22:02   /   by   /   comments (0)

Prikupljanje sredstava za odlazak troje učenika i nastavnika na Svetsko prvenstvo iz edukativne robotike u Šangaju bilo je jedan od razloga posete prof. dr Danice Grujičić Užicu. Ona je, zajedno sa saradnicima, na Trgu partizana 17. septembra predstavila aktivnosti  Fondacije zajedno za mlade-prof.dr Danica Grujičić usmerene ka ovom cilju, ali i drugim slične vrste. Osim toga, doktorka Grujičić razgovarala je sa mladima potencirajući teme koje ulaze u oblast njihovog interesovanja: školovanje, posao, ostanak ili odlazak iz Užica, a naročitu pažnju posvetila je razgovoru na temu zavisnosti.

Povodom primarnog cilja ove posete, rečeno je da je fondacija obezbedila delove robota za učenike za predstojeće takmičenje koje će se održati u decembru mesecu u Šangaju, a plan je da se uz pomoć donatora obezbedi novac koji bi podmirio troškove putovanja i smeštaja u Kini.

-Naša pamet užička je osvojila prvo mesto iz robotike u Srbiji i skupljamo novac da ih pošaljemo na Svetsko takmičenje u Šangaj gde će biti 10.000 učesnika. Važno je da učestvuju, nije važno koje će mesto zauzeti jer oni će pokazati svoje znanje. Zato pozivam sve ljude dobre volje da nam pomognu da skupimo taj novac da ih pošaljemo tamo gde oni zaslužuju da budu. Nadam se da će mnogo toga naučiti, doći sa lepim utiscima i da će sav svoj talent poklanjati ovoj zemlji. A onda nekim novim mladim ljudima koji će konstruisati robote i koji će biti u stanju da rade ovo što rade i oni – rekla je prof.dr Danica Grujičić u svom obraćanju mladim robotičarima.

Fondacija je osnovana protekle godine sa ciljem da pomogne talentovanoj deci i mladima u procesu obrazovanja, i ovo je prva ovakva akcija koja se sprovodi u Zlatiborskom okrugu. Za sve one koji žele da se priključe i pomognu pružena je mogućnost da slanjem SMS poruke na broj 4334 doniraju po 100 dinara koliko je cena poruke. Broj važi za sve mreže.

Fondacija Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić je do sada na sličan način realizovala desetak akcija od osnivanja, i ukupno je prikupljeno oko 20.000 evra koji su donirani za međunarodna takmičenja iz različitih oblasti.

-Ovo je i prva akcija u Užicu ali nije jedina, jer već u narednim nedeljama želimo da pomognemo sa sportskom opremom jedan omladinski klub koji je na teritoriji grada, ali i da sa drugim donatorima pomognemo obnovu jedne seoske škole – rekao je  regionalni direktor Fondacije Zajedno za mlade, Radovan Novaković, istakavši da se “ulaganjem u obrazovanje i nauku ulaže u nas same i u druge mlade ljude”

M. Milićević/ Foto: Infoera

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.