Društvo, Vesti

Prijem povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Posted: 3. decembra 2016. u 11:48   /   by   /   comments (0)

U petak 2. decembra,neposredno pred obeležavanje Mežunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Grada Užica Tihomir Petković i član Gradskog veća Vidoje Drndarević su ugostili predstavnike oko 11 udruženja osoba sa invaliditetom.

Nakon uvodnih reči dobrodoslice , gradonačelnik je izrazio želju da sa prisutnima porazgovara o daljoj saradnji i potrebama udruženja osoba sa invaliditetom, ističući pri tome da se  Grad Užice svrstava u red malobrojnih gradova u Srbiji koji blisko i redovno sarađuju sa udruženjima osoba sa invaliditetom i brinu opotrebama njihovih članova koliko god je to moguće. Sa budžetom od 8 miliona dinara grad finansira potrebe udruženja kao što su zakup prostora, plata za jednog zaposlenog u udruženju ili deo materijalnih troškova, dok novčana sredstva za ostale potrebe udruženja obezbeđuju sami, najvećim delom kroz  razne projekte od kojih su neki u saradnji sa nadležnima u Gradu Užicu. Gradonačelnik je istakao i da su javni radovi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kratkotrajna ali dragocena pomoć za osobe sa invaliditetom koje su najvećim delom nezaposlena lica sa malim mogućnostima da se zaposle u stalni radni odnos i to zahvaljujući predrasudama poslodavaca. Gradonačelnik je istakao da je u Užicu položaj osoba sa invaliditetom bolji nego u ostalim gradovima u Srbiji zahvaljujući aktivnom radu udruženja na teritoriji Užica, inicijativi, aktivnom radu na projektima i saradnji sa međunarodnim organizacijama a sve u cilju poboljsanja položaja osoba sa invaliditetom.

Tihomir Petković i Čedomir Cicović

Tihomir Petković i Čedomir Cicović

U izjavi za medije, Čedomir Cicović, koordinator Info centra za osobe sa invaliditetom je istakao da prijem predstavnika osoba sa invaliditetom nije samo protokularan već je ukazivanje časti i postovanja sugrađanima koji su suočeni sa velikim brojem problema kako zdravstvenih tako i egzistencijalnih. Saradnja sa Gradskom upravom se ne ogleda samo u pomoći udruženjima već i u nastojanjima da se reše problemi pojedinaca. Zahvaljujuči saradnji sa Gradom Užicem, dolazi do jačanja Udruženja osoba sa invaliditetom sto omogućava bolju i kvalitetniju podršku članovima udruženja. Udruženja računaju na partnerstvo sa Gradskom upravom u budućnosti sto je od ogromnog znacaja za rad na projektima i traženje donatora

Pre završetka prijema, svi prisutni predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom su imali priliku da govore o projektima koje su realizovali u ovoj godini, planovima i projektima za sledeću godinu kao i o trenutnim potrebama i problemima sa kojima su suočeni.

Mirjana Milićević