Umetnost

Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput u Gradskoj galeriji Užice

Posted: 7. septembra 2019. u 09:37   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Užice u utorak 10. septembra od 19 časova biće otvorene izložba „Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput“ autorke Marte Đarmati. Ova izložba realizuje se u saradnji sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada koja je ovom postavkom, kao svojevrsni omaž u čast dvoje generacijski bliskih umetnika,  obeležila 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca i deceniju od smrti Ljubice Cuce Sokić.

Rođeni 1914. godine, Ljubica u Bitolju a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji HH veka. Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine. U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Zahvaljujući umetničkim delima iz Likovne zbirke i raznovrsnim dokumentima, koji su dobijani poklonima Cuce Sokić, njene porodice i drugim akvizicijama, danas se u Likovnoj zbirci čuva više od sedamdeset dela novosadskog slikara i beogradske umetnice u različitim tehnikama (ulja na platnu, radovi na papiru i skulptura).

Postavka u Užicu obuhvatiće umetnička dela i neke od njihovih ličnih premeta, prikazujući životne i stvaralačke paralele. Izložba je prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra u Inđiji (2017), Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (2018) i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.