Plus

Preventiva, razumevanje, tolerancija: predavanje o HIV-u u SŠ „Sveti Ahilije“

Posted: 4. decembra 2016. u 09:48   /   by   /   comments (0)

U srednjoj školi “Sveti Ahilije” u Arilju, 1. decembra održano je predavanje o HIV-u na kome su govorili predstavnici Crvenog krsta i Nataša Mitrović, nastavnica biologije. Učenički parlament o škole želeo je da na ovaj način obeleži Međunarodni dan borbe protiv HIV-a, a učešće na predavanju uzeli su i ariljski srednješkolci. Nakon završetka oficijelnog dela, publika, sastavljena uglavnom od srednješkolaca, popunjavala je anketu čijom obradom se utvrdilo da je, i nakon jednog predavanja, značajno povećana informisanost o HIV-u, načinu kako se prenosi virus, ali i o merama preventive.

U cilju što boljeg razumevanja HIV-a, kao i smanjenja predrasuda prema obolelima, učenici su pisali radove na tu temu, pa u nastavku teksta prenosimo jedan od njih:

dsc_0341“Polazak na fakultet. Složićete se jako radosan dan za dosta ljudi. Osamostalite se ,upoznajete nove ljude,radite šta god vam srce zaište.Užurbano izlazim iz autobusa,I  sudaram se sa dečkom, predivnog osmeha. Izustih samo stidno “ćao”. Sedim na predavanjima nekoliko trenutaka kasnije, razmišljam o njemu intenzivno, mora da sam ga negde zapazila. Brljam po džepovima tražeci neku žvaku, odjednom uhvatih neki papirić. Zapisan broj telefona i nacrtana velika kriva linija koja ispravlja sve. Mojoj sreći nigde kraja. Počeli su dugotrajni noćni razgovori, poruke u cik zore…Zbližili smo se neopisivo puno, kao i svako zaljubljeno biće nisam znala šta me je snašlo. Svet je postao ružičasto mesto. Reči su se produbile, značenje  sitnica drastično skočilo, postajali smo nerazdvojni.Onda,  moja panika: “kako ce sve ići?”. Shvatila sam da je on upravo osoba kojoj ću se posvetiti u potpunosti. Naš prvi ples u krevetu je bio jako čudan, zbunjeni pogledi su se susreli, i neka čudna atmosfera je kružila prostorijom- kažu da je to hemija. Nikada nisam zažalila, niko me nije mogao osuditi, pošto sam svoju tajnu vešto skrivala. Mladost, ludost i ishitrenost su počele da karakterišu naš odnos. Učestalije pružanje potpunog ugođaja njemu, donelo je sa sobom ogromne posledice. Počela sam da umišljam da se fizički ne osećam najbolje. Često to zovu vođenje ljubavi, ja ipak nisam bila spremna za stvaranje novog života. Kako dosta volim da proučavam čoveka, znala sam neke informacije koje su u meni još više budile nemir, ono što zovu “košmarima”.dsc_0335

Ranom zorom sam već bila u čekaonici, cupkala sam nogama, razgledala okolo čekajući svoj red. Prozvana sam, posle kraćeg pregleda poprilično sam se opustula: ništa mi nije falilo, nisam trudna. Odjednom, posle određenih analiza, doktor mi je saopstio da imam Hiv. ŠOK! Traka mog života u glavi se odjednom pocepala, sve je palo u vodu, zavrtelo mi se u glavi, čula sam sam svoj otkucaje srca. Požurila sam kući, zalupila vratima, i uplakan,a dečku pritrčala u zagrljaj. Suze su se kao biseri slivale niz moje lice. Njegova zabrinuta faca je puno govorila. Grlo mi se sušilo, i samo par tihih, jedva čujnih tonova, su iznedreni: imam sidu. Kao da ga je udario teretni voz. Znao je šta to znači, pričali su nam godinama kroz srednju. Umesto nekog vida podrške bila sam osuta paljbom uvreda, izbačena sam iz stana kao nepozvani gost, gadila sam mu se. Osoba kojoj sam najviše verovala me izdala, prodala. Ostao je ostavljen, od strane mene borca. Nikada se više nismo čuli, a ja i dalje ponosno nosim svoj teret. Svako od nas ga ima , a mi nismo ništa uzvišeniji u odnosu na ostale da bi nam iko sudio. Mislite li da sam ja to želela? Mislite da je lako svaki dan se buditi sa tim? Dobro razmislite koliko znate o životu uopste i koliko vam neka nepromišljena greška, pa makar i iz ljubavi,  može doneti lošeg. Sada živim srećna , sa nadom da ću nekome pomoći da shvati bitnost  stvari koje krenu po zlu. Ko me je zbog toga odbacio, nije mi ni trebao!

Ovo je moja priča, podeli svoju radi edukacije mase praznoglavaca.”

Ž.Cvetić