Najava, Vesti

Premijerno u Užicu: „Drugi način“ u Gkc- 2. septembar

Posted: 31. avgusta 2016. u 23:49   /   by   /   comments (0)

Zagrebački sastav „Drugi način” ove godine izdao je novi album “Zgubidan”, koji će promovisati i na premijernom  koncertu u Užicu u bašti  Gkc-a, u petak 2. septembra. Koncert počinje u 20 časova, a karte po ceni od 600 din u pretprodaji, odnosno 800 dinara na dan koncerta, mogu se nabaviti na biletarnici Gkc.

Nakon ponovnog okupljanja posle dugogodišnje pauze, “Drugi način” je proveo pet godina u zagrebačkom studiju ZG Zvuk radeći na novom albumu pod nazivom „Zgubidan“.  Produkciju celog albuma potpisuju Božo Ilić – Dugi i Hrvoje Prskalo koji je  zaslužan za mix i mastering albuma.

Od celokupnog materijala kog su snimili proteklih godina, odabrano je 11 pesma od kojih su već poznate dve; „Jedro za oluju“ i njihov još uvek aktuelni singl „Ljubav od porculana“. Za obe pesme snimljeni su i video-spotovi u režiji mladog hrvatskog foto i video majstora Igora Ilića, koji je inače član grupe ORVEL. Na albumu „Zgubidan“ nalazi se i jedan cover. Radi se o instrumentalu holandskog sinfo-rock benda FOCUS pod naslovom „House of the king“.

Pesma „Prođe ovaj dan“ jedan je od bezvremenskih hitova Drugog načina i neizostavan deo njihovog koncertnog repertoara, pa su se odlučili na to da na album stave i koncertni snimak ove pesme.

250px-Drugi_nacin_02“Drugi način” je osnovan 1974. godine. Tri člana Požgajec – Mekić -Kurtović bili su članovi grupe  pod nazivom “Novi akordi”. Grupa je u tom periodu objavila dve singl ploče, da bi 1974. godine muzičku karijeru nastavili pod imenom “Drugi način” (ime preuzimaju iz pesme Federika Garsije  Lorke, „Na drugi način“) . Svoj prvi studijski album “Drugi način” objavljuju 1975. godine, kojim su odmah po izlasku osvojili veliki broj obožavatelja.

Krajem 1976., Branko Požgajec odlazi na odsluženje vojnog roka, a iz “Drugog načina” odlaze Ismet Kurtović i Halil Mekić, da bi kratkotrajno osnovali sastav “Nepočin” i s njim snimili album, Svijet po kome gazim, (1978.). Povratkom Požgajeca iz JNA, “Drugi način” se nanovo okuplja 1978. godine. Objavljuju dva singla 1978. i 1979. godine, te drugi studijski album 1982. godine. U toku  osamdesetih sastav, iako menjajući muzičare, intezivno nastupa.

 Krajem 1980-ih kratkotrajno prestaju s radom. Branko Požgajec, 1992. godine ponovno okuplja sastav i objavljuje album sa svojim starim članovima, koje je snimio tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

M.N. / izvor: Gkc Užice