Umetnost

Premijera predstave „O bogovima, herojima i ostalim vitezovima“

Posted: 10. decembra 2019. u 20:15   /   by   /   comments (0)

Premijera predstave  ’’O bogovima, herojima i ostalim vitezovima’’ štićenika vaspitno-popravnog doma iz Kruševca (Sivi dom) biće izvedena u sredu, 11.12.2019. sa početkom od 19 časova u Domu omladine.

 Predstava je predpremijeru imala na Međunarodni dan prava deteta, 20. novembra u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Nastala je na radionicama kreativnog pisanja koje je organizovala Marina Kovačević sa Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad. Štićenici su na radionicama kreativnog pisanja, kao i na dramskim radionicama, imali priliku da se upoznaju sa grčkim mitovima, odaberu najinteresantnije za proučavanje i umetnički intervenišu na njhovom sadržaju i dramskom izvođenju.

Ova predstava deo je dokumentarnog filma o čitavom projektu i inovativnom modelu reintegracije mladih kroz kreativne procese, interakciju sa psima, radionice slikanja i crtanja grafita i murala koje su se dešavale u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Reč je o uspešnom modelu resocijalizacije osuđenih lica koji je iz kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica uz odobrenje i podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uveden u vaspitno-popravni dom u Kruševcu. Podrška ovom projektu su Misija OEBS-a u Srbiji, nemačka nevladina organizacija HELP i Evropska Unija.

O autorki, rediteljki predstave

Marina Kovačević, osnivač Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad I i doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti, bavi se kreiranjem inovativnih modela resocijalizacije, iza sebe ima 3 dokumentarna filma na ove teme i veliki broj pozorišnih projekata sa ovom osetljivom populacijom.

EU Info/ Foto: Ana Batićević