Društvo

Preko pola miliona dinara za sportsku opremu za škole

Posted: 25. novembra 2019. u 20:07   /   by   /   comments (0)

Tri najbolje škole dobile su vaučere za sportsku opremu u okviru izazova “TreninGO – Trčim za škole”, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Nagrade su uručene tokom 8. Sajma sporta.

Izazov se sastojao u odabiru jedne od 14 škola kojima je neophodna sportska oprema kroz aplikaciju za mobilne telefone, nakon čega bi učesnici pretrčali određenu distancu. Najuspešnija je bila škola “Branislav Nušić” iz Smedereva, koja je nagrađena sa 300.000 dinara u sportskoj opremi. Drugo mesto zauzela je OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Zrenjanina (nagrada sportska oprema u vrednosti 200.000 dinara), dok je poslednje mesto na podijumu pripalo OŠ “Laza Kostić” iz Sombora (nagrada sportska oprema u vrednosti 100.000 dinara).

-Pošto se i sam bavim trčanjem, drago mi je da je ovaj izazov imao upravo tu aktivnost u centru pažnje, kaže šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom.

“Sport jača telo i um i uči nas da pobeđujemo i gubimo, da poštujemo svoje protivnike a to se sve odnosi i na život! Srećan sam da smo danas svi zajedno ovde da nagradimo najbolje škole”, poručuje Engstrom.

Tokom izazova, pretrčano je preko 11000 kilometara, što je veća razdaljina nego od Beograda do Tokija, gde će biti naredne Olimpijske igre, kaže predsednik OKS Božidar Maljković.

“Draga deco, čestitam vam na uspehu i verujem da će ove vredne nagrade koje je obezbedila Delegacije EU u Srbiji učiniti da vam nastava fizičkog vaspitanja bude najomiljeniji predmet u školi i da će vas motivisati da budete aktivni, da se bavite sportom, i da jednog dana za našu zemlju osvojite medalju na nekoj budućoj Olimpijadi”, kaže Maljković.

Cilj sporta je da se družimo i upoznajemo, kaže ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je čestitao pobednicima.

“Smatram da smo ovom aplikacijom i programom uspeli da motivišemo đake da se bave sportom i rekreacijom, da se takmiče, da nauče da pobeđuju i gube, da steknu prave sportske veštine i da ih učinimo boljim ljudima”, kaže ministar Udovičić.

Želja nam je da što više dece uključimo u različite vidove fizičke aktivnosti, a na ovom Sajmu sporta deca su imala priliku da odaberu sport kojim ćete se baviti, kaže predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković.

Izvor: eu. info