Vesti

Predstavljanje „Srpskog rečnika sinonima“ Pavla Ćosića: OŠ Kralja Petra II u Užicu

Posted: 2. oktobra 2019. u 07:35   /   by   /   comments (0)

U Osnovnoj školi Kralja Petra II u Užicu u petak, 4. oktobra, biće predstavljeno novo izdanje „ Srpskog rečnika sinonima“ autora Pavla Ćosića. Promocija će se održati u nastavničkoj kancelariji škole sa početkom od 20 časova.  O knjizi će govoriti autor,Pave Ćosić, i glavni saradnik, Nađa Parandilović.

Prvo izdanje „Rečnika sinonima“ koje je, uz podršku lingvista Ivana Klajna i Danka Šipke, priredio Pavle Ćosić izašlo je 2008. godine, s oko 15. 000 odrednica i više od 100.000 reči. Ovo kapitalno izdannje obuhvatalo je sinonimske gnezda uključujući i mnoge nestandardne, narodne i familijarne reči, i rađeno je po savremenim lingvističkim metodama, a sadržaj rečnika popunio je uočljivu prazninu u srpskoj leksigrafiji.

Drugo izdanje, pod nazivom „Srpski rečnik sinonima“ pojavilo se 2018. godine u izdanju „Korneta“ i obogažen je sa četiri stotine odrednica više od prethodnog izdanja i oko 2 000 reči više po sinonimskim gnezdima. U odnosu na prvo izdanje primetna novina odnosi se na uneti registar reči, pa se pojedina reč može naći u novim sinonimskim gnezdima gde se javlja, a uz to, rečnik u ovom izdanju beleži i akcenat reči (uz već postojeće parafraze značenja, razdvajanja višestrukih smislova, korišćenje bogatog i doslednog sistema upotrebnih etiketa).

M. Nikolić / Foto: N. Skenderija

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.