Najava, Plus

Predstavljanje knjige o Patrijarhu Pavlu: Sokolski dom Arilje, 30. septembar

Posted: 27. septembra 2017. u 09:58   /   by   /   comments (0)

Knjiga „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“ novosadskog novinara i publiciste Đorđa Randelјa, biće predstavlјena arilјskoj publici u subotu, 30. septembra u 20 sati u sali Sokolskog doma u organizaciji Narodne biblioteke Arilјe.

Patrijarh srpski Pavle bio je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, od 1990. do 2009. godine. Reč je o izuzetnoj ličnosti koja je ostavila jedan od najznačajnijih tragova u novijoj srpskoj istoriji.

Krasili su ga, kako piše autor, skromnost, poštenje, mudrost i pristupačnost, kao čoveka iz naroda, bez kompleksa veličine ili protokola.

Đorđe Randelј je kraću verziju knjige posvećenu blaženopočivšem patrijarhu Pavlu napisao 2014. godine po narudžbini nedelјnika „Nin“, povodom stotinu godina od rođenja Gojka Stojčevića, što je svetovno ime srpskog patrijarha. Knjiga je iste godine objavlјena i u proširenom obliku, na 157 strana koju je izdala izdavačka kuća „Prometej“.

Autor je do sada objavio 25 knjiga, od kojih knjigu o patrijarhu Pavlu smatra najuspelijom. Sam naziv knjige je veoma smeo, o čemu će, takođe autor dati svoje viđenje tokom promocije.

Na književnoj večeri ,pored autora, govoriće Mirjana Vladisavlјev, književni kritičar. U muzičkom delu programa učestvuju:Milica Stojadinović, prvakinja novosadske opere i Boško Stojadinović, klavirska pratnja.

S. Jovašević