Najava, Vesti

Predstava „Divlji zapad“ na „Kolonizaciji“ u Sevojnu: 28. avgust

Posted: 27. avgusta 2016. u 09:39   /   by   /   comments (0)

Sevojno je ove godine, u sklopu Kulturnog leta, postalo mesto gde se ukršta raznolikost kulturnih formi i događaja, oslanjajući se na lokalne kapacitete u organizaciji – udruženja građana sa teritorije Sevojna.

Dramske forme koje će Sevojničani imati priliku da pogledaju su predstava za odrasle “Divlji zapad” i predstava za decu “Naopaka bajka”. Obe predstave realizuju se u sklopu projekta “Kolonizacija” čiji je nosilac udruženja “Nova kulturna trasa”, a za realizaciju projekta zaduženi su Dušan Radojičić i Nikola Penezić.

Predstava “Divlji zapad” na programu Sevojničkog kulturnog leta je u nedelju 28. avgusta od 21 čas u amfitetaru na otvorenom u dvorištu OŠ “Aleksa Dejović”.

13923492_154933744934298_6800196559318648706_oAkteri predstave “Divlji zapad” koja traje još od 2012., Dušan Radojičić, Tijana Karaičić, Janko Radišić i Nikola Penezić, Ivan Ninčić ujedno su i autori scenografija, kostima, glumci i reditelji.

Predstava “Divlji zapad” je jedna od retkih, ako ne i jedinstvena po tome što govori o životu mladih baš u Užicu. Scenski prikazi praćeni video zapisima na komičan način govore o problemima mladih, a govorom u kome ima i uličnog žargona i psovki, autori predstave aluzijom na upotrebu narkotika, kritikuju negativne pojave u životu mladih, kao i probleme u društvu. Sveden kostim, upotreba video projekcije umesto scenografije, zanimljiva stilska rešenja korišćenjem odevnih predmeta u svrhu rekonstrukcije događaja, kao i dinamični i ilustrativni prikazi  scena prepoznatljivih iz svakodnevnog života, čine da “Divlji zapad” bude dovoljno privlačna predstava koja pleni pažnju na svakom izvođenju.

Zbog korišćenja žargona i psovki na sceni predstava se ne preporučuje mlađim od 12 godina.

Pored predstave “Divlji zapad” ,”Kolonizacija” priprema i dečiju predstavu “Naopaka bajka” koja je rezultat rada Nezavisne kulturne trase kroz školu glume u Sevojnu, a čiji akteri su deca iz OŠ “Aleksa Dejović”. Autor teksta Dušan Radojičić, i reditelj Nikola Penezić,  odlučili su da pokažu da atipičnost nije pogrešna, i da je različitost-poželjna.

“Naopaka bajka” je na progamu Kulturnog leta 2. septembra, a u predstavi igraju:

Milica Rabasović – Lutka

Sonja Ris – Klovnica

Valentina Petrović – Satica

Vida Pavlović – Veštica

Andjela Stikić – Princeza

Udruženje Nova kulturna trasa u sklopu projekta” Kolonizacija” organizuje besplatne radionice glume, namenjene građanima Sevojna svih uzrasta. Glumačka kolonija se održava od 15. do 18. septembra u amfiteatru OŠ Aleksa Dejović. Nakon trodnevnih radionica glume, udruženje će 18. septembra od 21 sat organizovati Javni čas, tokom kojeg će, pred publikom, biti predstavljeni rezultati rada polaznika radionice glume Glumačka kolonija.

-Tokom trodnevnih radionica, polaznici će istraživati kako pojedine okolnosti utiču na razvoj dramskog zapleta. Radiće se poznate scene iz domaćih i stranih filmova, poput scene planiranja akcije u „Otpisanima“. U tu scenu uvodimo okolnost da svi akteri imaju vaške i improvizacijom kreiramo drugačiji rasplet u odnosu na originalnu scenu. Ne može se puno naučiti za tri dana, ali će zato zabava biti zagarantovanakaže  saradnik na projektu Nikola Penezić, član udruženja „Nova kulturna trasa“.

Građani Sevojna i Užica se mogu prijaviti za učestvovanje na radionicama glume do 15. septembra na facebook stranici
https://www.facebook.com/Kolonizacija-Nove-kulturne-trase-153747425052930/

M.M.