Umetnost

Predrag Jašović i Jovan G. Leković dobitnici nagrade „Hadži Dragan 2019.“

Posted: 10. decembra 2019. u 20:59   /   by   /   comments (0)

Dobitnici književne nagrade “Hadži Dragan” za 2019. godinu su dr Predrag Jašović i Jovan G. Leković, saopštili su organizatori, redakcija književnih novina “Svitak”.

Svečano uručenje nagrada laureatima za 2019. godinu, obaviće se u Narodnoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, 11. decembra 2019. sa početkom u 19 časova.

Odlukom žirija koji su činili, Verica Tadić, Slađana Dikić i Milijan Despotović, laureati književne nagrade „Hadži Dragan“ za 2019. su pesnici: prof. Dr Predrag Jašović iz Paraćina, za ciklus pesama „O jeziku“, i profesor Jovan G. Leković iz Rume za knjigu pesama „Sebe“.

Žiri je zaključio da su ovogodišnji laureati dali uočljiv doprinos gradinarskom duhu našeg jezika kroz poeziju, čime se izdvajaju od ostalih saradnika književnih novina „Svitak“. „U jeziku je domovina“ (Predrag Jašović) a jezik govori „okom daljim od vida“ (Jovan G. Leković).

Predrag Jašović

Predrag Jašović (Peć,1971), je objavio pet pesničkih zbirki i 13 knjiga iz oblasti nauke o književnosti i književne kritike. Urednik je časopisa „Sabornik“ i „Srpska akademska misao“, uređivao je „Baštinu“, i druge naučne publikacije. Učestvovao je u naučnim projektima od nacionalnog značaja. Priredio 29 kwiga – samostalno (18), koautorski (12). U naučnim časopisima ima preko dve stotine radova (212). Za naučni doprinos i pesnička ostvarenja nagrađivan u zemlji i inostranstvu. Radio je u OŠ. „Radoje Domanović“ u Paraćinu, na Institutu za srpsku kulturu, iz Prištine (u Leposaviću), na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (predavao Teoriju književnosti, Srpsku književnost XIX veka, na master studijama Studijsko istraživački rad i niz izbornih predmeta). Danas radi na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija, na odseku za vaspitače u Aleksincu.

Jovan G. Leković (Svračkovo, kod Požege, 1937) prvi razred osnovne škole je završio u bugarskom gradu Novi Pazar, kod Crnog Mora gde mu je otac Gvozden (1907–1974) bio u zarobljeništvu, drugi u Nišu, treši i četvrti u Milićevom Selu kod Požege. Petogodišnju srednju školu primenjenih umetnosti završio je u Nišu. Višu pedagošku školu, a potom književnost na Filozofskom fakultetu završio u Novom Sadu. Piše poeziju. Objavio zbirku pesama „Sebe“ (2019). Živi u Rumi.

Nagrada Hadži Dragan je ustanovljena 2009. godine sa ciljem da doprinese očuvanju književnog lika Hadži Dragana Todorovića (1951–2008), člana redakcije književnih novina „Svitak“. Ovu nagradu dodeljuje „Svitak“ u vidu Plakete. Dosadašnji laureati su: Veroljub Vukašinović i dr Milutin Pašić (2009); Vladimir Jagličić i Milunika Mitrović (2010); dr Bojana Stojanović Pantović i Slobodan Ristović (2011); Bratislav Jevtović i Zoran Jeremić (2012); Tatjana Dan Rakić i Dragan Jerotijević Jerotije (2013); Miroljub Todorović i Ružica Komar (2014); Miladin Vukosavljević i Petar Matović (2015); Jovanka Stojčinović Nikolić i Zoran Raonić (2016); Lola Veljović i Veroslava Malešević (2017); Mirjana Ranković i Jevrosima Ristović (2018).

M.N. / Naslovni foto: Jovan G. Leković;