Umetnost, Vesti

Požeško „Pesničenje“ u Klubu mladih

Posted: 15. decembra 2015. u 03:40   /   by   /   comments (0)

U Klubu mladih Požega u petak 11. decembra održano je Pesničenje, program idejno orijentisan  na afirmaciju aktivnog stvaralaštva, poezije pre svega.
Poezija, pre svega nosi intimističku odliku, delom zbog viševekovnog načina razmišljanja i negovanja stereotipa o pesnicima i njihovoj usamljenosti, delom i zbog samog stvaralačkog čina koji je ličan, subjektivom voljom izdvojen od uobičajene rutine mase koja se smatra neophodnom za život. Kreativnosti u stvaralačkom obliku izražavanja sve više manjka u savremenom svetu a razloga za to ima u najvišem zbog tekovina  civilizacijskog napretka čiji je  balast – način život koji  pretvara naše vreme u mehanicistički sklop više nego u ljudski, organski sastav. Da pesnici i kreativnost nisu i ne bi trebalo da budu izdvojeni rariteti ili sporadični produkti pokazuju i Pesničenja koja se od 2008. godine organizuju u urbanim sredinama u raznim prostorima pretežno orijentisanim ka mlađoj populaciji.
U Klubu mladih u Požegi, u organizaciji Kancelarije za mlade Požega i Kulturnog centra Požega Pesničenje kao kolektivni poetski čin opravdao je svoju svrhu interaktivnim učešćem pesnika iz Požege i okoline i gostiju iz Beograda. U pravom smislu reči potvrdilo se da biti pesnik znači i biti pažljiv i aktivan slušalac isto koliko i stvaralac. U programu ovog Pesničenja stihove govorili : Veljko Lađevac, Uroš Todorović, Filip Vukotić, Slobodan Milićević, Višnja Janošević, Ružica Dević, Srđan Stevanović, Milica Didanović, Ivana Nešovanović, Mileta Mijatović, Marija Bralović, Aleksandar Nikolić, Marko Marinković, Dragan Stjepanović, Petar Matović i pesnik namernik Stefan Matić. Izbor tema koji se kretao od najintimnijih ispovesti pa do angažovane poezije vešto je aranžiran u redosledu pesničkih kazivanja tako da nije bilo moguće apstrofirati utiske bez pažljivog slušanja oba kruga, posebno za publiku koja je bila u prilici da prvi put upozna neke od stvaralac . Osim toga, prožimanje istih tema donekle i istih stvaralačkih stilova, bez da se zaviri u biografije stvaralaca , ne donosi nikakvu različitost po mestu iz kojeg potiču stvaraoci. Poezije je ipak i uvek nevezana za sredinu kao mesto već za ličnost formiranu sredinom što je u ovom slučaju Pesničenja dalo dubok utisak razumevanja i prožimanja velikog i malih gradova do krajnje jednakosti. Pojedini scenski nastupi uz teatralnost prilagođenu sadržaju dali su dozu dinamike koja je posebno doprinela gipkosti po definiciji ukočenih i uštogljenih, za mladog čoveka u najvećem i dosadnih, književnih večeri. Otuda nije čudo da je publika pored kvalitetnih poetskih kazivanja bila izložena i dobroj zabavi.
Muzički deo programa odlično uklopljen u tematsku celinu Pesničenja obeležili su nastupi Lazara Šijaka i Prijatelja i Kralja Čačka . Kruna je na kraju pripala svima- i organizatorima i učesnicima i publici koja je postala sastavni deo stvaralštva.

M. Nikolić

004 (2) 045 (2) 036 026 008 (2) 063 (2) 069 080 (2) 082 (3) 099 (2) 134 124 (2) 119 (2) 115 (2) 108 (2) 165 209 202 145 016