Umetnost

Požega u znaku dokumentarnog filma: predavanja, projekcije, razgovori

Posted: 19. avgusta 2019. u 16:42   /   by   /   comments (0)

14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“, od 20. avgusta, ulazi u svoju drugu fazu. Ekipe u Užicu, Čačku i Ivanjici danas (19. avgusta) snimaju poslednje kadrove za svoje buduće dokumentarce na temu „Svakodnevni rituali“. Ekipa u Čačku se bavi svakodnevicom jedne zanimljive tinejdžerke, ivanjička ekipa je pronašla svoju priču u dnevnim ritaulima pravoslavnih monahinja, dok užička ekipa dokumentuje život stanara jedne višespratnice. Sa snimljenim materijalom, ekipe večeras stižu u Požegu, gde od sutra počinje faza montaže i postprodukcije koja će trajati sve do 27. avgusta kada je planirana pretpremjerna projekcija u Požegi. Premijera ovih filmova zakazana je za 28. avgust 2019, u 21 čas, u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Prvu fazu produkcije, pored lokalnih koridnatora i izvršnog producenta, pratio je i podržavao kroz konsultacije sa ekipama, Efim Graboj, reditelj iz Izreala.

-Moj utisak je da produkcija ovogodišnje „Interakcije“ ima potencijal da bude vrlo visokog kvaliteta. Ekipe su dobro izbalansirane, drugačije jedna od druge, spremne i sposobne da savladaju sve prepreke koje su se pred njima pojavile. Sa uzbuđenjem očekujem početak procesa montaže filmova– izjavio je supervizor, Efim Graboj.

Istovremeno, večeras u Požegu stiže i dvadeset učesnika 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc“. Mladi filmski autori, studenti filma iz Češke, Litvanije, Kanade, Indije, Francuske, Slovenije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, Južnoaričke Republike, SAD, Benina, Mekiska i Srbije prisustvovaće predavanjima afirmisanih reditelja dokumentarnog filma Nebojše Slijepčevića, Vladmira Perovića i Mladena Matičevića. Ovogodišnji „Interdoc“ otpočinje predavanjima hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, u utorak 20. avgusta, a takođe u pratećem programu „Interscreen“, isto veče, biće prikazan njegov višestruko nagrađivani film „Srbenka“. Nakon projekcije, učesnici masterklasa i kampa, kao i šira publika, će imati priliku da razgvaraju sa autorom.

Program „Interscreen“ u Požegu u narednih osam večeri donosi izvrsne nagrađivane dokumentarce. U jednoj od hala bivše fabrike „Mladost“ u prostoru nazvanom „Filmart Room“, svako veče od 21h u narednih osam dana, požežane očekuju odlični dokumentarci. Pored Slijepčevićeve „Srbenke“ na programu je i dokumentarac „Nebeska tema-priča o Vladi Divljanu“ Mladena Matičevića, kao i dva dugometažna dokumentarca prikazana na IDFA festivalu i brojnim drugim – „Žeđ kamenog mora“ reditelja Vladimira Perovića i argentinsko-katarska koprodukcija „Konstrukcije“ reditelja Fernanda Martína Restelli iz Argentine. Celovečernji program pod nazivom „Malo filmske razonode” obuhvata desetak kratkih fimova Miloša Tomića, među kojima i film „Muzičke traume“ koji je prikazan na Dok Leipzig-u i nominovan je za Evropsku nagradu za animaciju Emile (European Animation Award Emile). Među osam kratkih dokumentaraca koji su na programu „Interscreen“ nalaze se i filmovi ovogodišnjih učesnika kampa „Interakcija“ i masterklasa „Interdoc“. Među njima se izdavjaju –  film „Blizanci“ reditelja Pabla Radice, pobednik na preko 20 festivala širom sveta, dokumentarac „Moj kućni video“ Andreasa Bošmana iz Nemačke, „Kako postati papa?“ rediteljke Justine Mitnik iz Poljske, koji je nagrađen kao najbolji kratki dokumentarni film na 33. Varšava Film Festivalu  2017. godine. Takođe, kratki dokumentarac Ivana Murgica „Zemaljski – suprotno od nebeskog“ koji je nagrađen drugom nagradom NRW žirija na 63. Oberhauzen festivalu u Nemačkoj  i film „Dolina vladara” bivšeg učesnika kampa, a ovogodišnjeg supervizora Efima Graboja, pružiće požeškoj publici i učesnicima kampa i masterklasa pravo uživanje u dobrom kreativnom dokumentrnom filmu.

I pored nabrojanih programa, Požega je mesto susreta dokumentarista i vizuelnih umetnika koji će se baviti produkcijom video radova. U narednih osam dana u Požegi će u okviru projekta IVA.lab (inter-video-akcija) boraviti i dva domaća vizuelna umetnika – Ivan Petrović i Dejan Klement. 4. IVA.lab je po četvrti put podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, dok se 14. MFSK Interakcija realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films, uz podršku brojnih partnera i prijatelja. 

M.Milićević/ Izvor: Filmart Požega/ Foto: Milica Đorđević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje