Društvo

Požega: Javna rasprava „Zašto nam treba promena Ustava“

Posted: 20. marta 2019. u 11:57   /   by   /   comments (0)

Javna rasprava Zašto nam treba promena Ustava? biće održana u četvrtak, 21. marta 2019. godine u Požegi, kancelarija FORCA Požega (ul.Knjaza Miloša 7, prolaz iza Banka Inteza Požega) sa početkom u 13.00 časova.

Javnu raspravu organizuje Evropski pokret u Srbiji (EPuS) povodom aktuelne debate u vezi sa izradom amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe.

Na javnoj raspravi će govoriti:

– dr Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji;

– prof. dr Tanasije Marinković, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu;

– Sofija Mandić, članica Centra za pravosudna istraživanja.

Moderator razgovora je Đorđe Mićić

Srbija se u toku procesa pristupanja Evropskoj uniji u okviru poglavlјa 23 Pravosuđe i osnovna prava preuzela obavezu da izmeni Ustav kako bi obezbedila nezavisnost pravosuđa u Srbiji. U toku je proces izrade amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe. Tekst amandmana je objavlјen u aprilu 2018. godine i poslat Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope. Venecijanska komisija je dala 44 komentara na 29 amandmana. Ministarstvo pravde je 11. septembra objavilo novi tekst amandmana tvrdeći da su sve primedbe Venecijanske komisije usvojene. U međuvremenu je Vlada poslala Nacrt amandmana Narodnoj skupštini.

Namera nam je da ovim skupom pružimo građanima viđenje stručnjaka u vezi sa aktuelnim procesom izmene Ustava. Na skupu će biti pruženi odgovori na sledeća pitanja: Šta donose amandmani na Ustav? Šta je osnovni cilj ovog procesa? U kojoj meri su primedbe Venecijanske komisije usvojene? Da li tekst amandmana obezbeđuje nezavisnost pravosuđu?

Javni događaj se organizuje u okviru projekta Promene Ustava na putu do EU: Zastupanje ustavnih promena koji finansijski podržava ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru MATRA programa Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

M.N. / Izvor: Forca Požega