Najava, Umetnost

„Povratak koloritu“, izložba radova Milana Konjovića u Gradskoj galeriji Užice

Posted: 7. oktobra 2019. u 09:46   /   by   /   comments (0)

 U Gradskoj galeriji Užice u utorak, 8. oktobra, u 19 časova biće otvorena izložba radova Milana Konjovića koju užička galerija realizuje u saradnji sa Galerijom “Milan Konjović” iz Sombora.

Konjović u istoriji umetnosti važi za jednog od najznačajnih srpskih slikara prve polovine XX veka čiji je rad uticao na razvoj i afirmaciju savremene likovne umetnosti i kulture u Srbiji. Dela izuzetne umetničke vrednosti nalaze se u galeriji u Somboru iz čijeg fonda će Užičani imati priliku da vide  deo koji tematski upućuje na bibliografsku celinu pod nazivom “Povratak koloritu”  i u okviru koje su dela nastala početkom pedsetih. Nakon tzv. “sive faze” koju je Konjović stvarao posle Drugog svetskog rata u kojoj je platno zamenio lesonitom kao primarnom podlogom, početkom pedesetih, pri čemu istoričari umetnosti kao prelomnu ističu 1953. godinu,  vraća se izrazito eskpresivnom kolorističkom izrazu u tehnici ulja na platnu i lesonitu.

Bogata stvaralačka zaostavština Milana Konjovića broji oko 6 000 radova, od čega je polovina rađena tehnikom ulja na platnu, a ostatak pripada drugim likovnim disciplinama u kojima se ističu akvarel i tempera.

Izložba u Užicu realizuje se u sklopu programa za obeležavanje Dana Grada.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.