Vesti

Poučno, kreativno i zabavno: „Letnji program čitanja“ u Narodnoj biblioteci Požega od 5. avgusta

Posted: 31. jula 2019. u 15:37   /   by   /   comments (0)

„Letnji program čitanja“ na Dečijem odeljenju Narodne biblioteke Požega počinje 5. avgusta  i u a radi se o nizu sadržaja sa tematskim opredeljenjima namenjenim najmlađim korisnicima usluga biblioteke, ili onima koji će to tek postati. Kako je izjavila bibliotekar Dečijeg odeljenja, Daniela Skoković, „starosna granica za učešće u ovim programima nije striktno određena ali su sadržaji koje spremaju usmereni na decu uzrasta od predškolskog obrazovanja do petog razrada, a oni stariji, pored uživanja u sadržajima koje će biti realizovani, dobiće i status volontera, pa će malo i pomagati u realizaciji“.

-Letnji program čitanja će trajati tokom čitavog avgusta, ponedeljkom, sredom i petkom, u terminima od 10 do 11, 30 časova. Kao i prethodnih, tako i ove godine, spremamo različite aktivnosti za decu, koje smo ovog leta nazvali „Svaštara“. U svim predstojećima aktivnostima pored obrazovnog biće zastupljen i informatini i zabavni  sadržaji u jednu celinu koja će, za svaki susret , imati određenu temu. Nazivima programa takođe želimo da deci ukažemo na ono što će ih sačekati ovde, pa smo, recimo  predstavljanje novih knjiga nazvali „Pričam ti priču“, i tu ćemo ih upoznati sa novim naslovima kroz čitanje odlomaka, razgovor o pročitanom. Pored upoznavanja sa novim sadržajem, cilj nam je da decu podstaknemo na čitanje novih naslova, budući da je naš fond u jako dobrom stanju, tako da ova vrsta progama ima za cilj i da deci pomogne u odabiru novih knjiga kojima raspolažemo. Spremili smo, na primer i program pod nazivom „Da ti šapnem“  na kome ćemo govoriti o temama koje su deci uvek zanimljive: o ljubavi, empatiji,  ljubomori, drugarstvu,  i svim drugim životnim situacijama i emocijama sa kojima se oni svakodnevno susreću, naravno sve to pokrepljeno odlomcima iz knjiga gde ćemo uz razgovor nastojati da dođemo do nekih rešenja ili razrešenja nedoumica- navela je primere budućih aktivnosti u Letnjem programu čitanja, Daniela, i dodala da „pošto je raspust, a i inače sva deca vole da se kreativno izražavaju, pa tako ni ovaj segment njihovih interesovanja neće biti zapostavljen“:

– Planiramo da spojimo likovno i ekologiju, pa ćemo praviti neke upotrebne stvari od recikliranih materijala, kao što su recimo držači za slušalice, različite stvarčice koje će biti korisne i u kući i u školi.

Programi će se održavati u prostoru biblioteke, na Dečijem odeljenu koje već važi za jedan prijatan kutak gde deca, pored toga što uzmu željenu knjigu, mogu i da popričaju sa uvek raspoloženim bibliotekarima, a već ima status mesta gde se odvijaju različite zanimljive aktivnosti za  najmlađe. Kako Daniela kaže, u opciji je da se po nekada izađe i van zgrade, pa da se druženje nastavi i na svežem vazduhu, već kako se dogovore, i u zavisnosti od vremena.

Svi sadržaji tokom „Letnjeg programa čitanja“ su besplatni,a  bibliotekari Dečijeg odeljenja se nadaju da će biti jednako interesantni kao i  uživanje na bazenu ili sportskim terenima tokom zadnjeg meseca raspusta, a sigurno je da će biti vrlo korisni: nešto će se novo naučiti, našto i napraviti, ali i  druženja neće nedostajati.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje