Plus

Počinje 43. saziv Umetničke kolonije „Mileševa“

Posted: 22. avgusta 2016. u 16:36   /   by   /   comments (0)

43. saziv Umetničke kolonije „Mileševa“ okupiće ove godine 9 umetnika i umetnica iz zemlјe i inostranstva. Kao i prethodnih godina, početak rada Kolonije obeležiće izložba radova prošlogodišnjih učesnika i učesnica, u prijepolјskom Domu kulture, u ponedelјak 22. avgusta.
Umetnici i umetnice prošlog i novog saziva Umetničke kolonije Mileševa u subotu 20. avusta su se okupili u atelјeu akademskog vajara Gorana Čpajaka u Beogradu, umetničkog direktora Kolonije. U nedelјu 21. umetnici su došli u Prijepolje, a za ponedelјak 22. avgusta je zakazana izložba radova učesnika i učesnica prošlogodišnjeg saziva Kolonije: Jelene Trajković i Rajka Popivode iz Beograda, Ivane Kovalčik, umetnice iz Niša, Muriza Čokovića iz Novog Pazara, Valentina Stefanova i Nine Kovačev iz Bugarske, Dejana Mirkovića iz Podgorice, Katarine Alimpijević iz Čačka i Loren Mari Žubera iz Francuske.
Urednik likovnog programa u Domu kulture Dino Duraković kaže da je nekoliko umetnika iz Italije, Kine i Bugarske u poslednjem trenutku otkazalo učešće, tako da će u ovom sazivu biti samo umetnici iz zmalјa bivše Jugoslavije.
U 43. sazivu svoje stvaralaštvo predstaviće Draga Jovanović, Vladimir Perić, Damir Nikšić, Đanino Božić, Nevenka Stojsavlјević, Dragana Žarevac, Marica Prešić Radojčić, Svetislav Slavković – Kajzer i Branimir Karanović.
„Kolonija funkcioniše na taj način da umetnici ovde borave nedelјu dana, nose utiske sa sobom i imaju godinu dana za stvaranje. Na taj način nam dostavlјaju svoje najkvalitetnije radove, jer kada bi radili samo nedelјu dana koliko traje Kolonija, ti radovi ne bi bili toliko vredni i značajni za naš fond umetnina“, objasnio je Duraković.
On je podsetio da će svake večeri u 20 sati u galeriji Doma kulture, Prijepolјci i Prijepolјke moći da pogledaju prezentacije učesnika i učesnica ovogodišnjeg saziva Kolonije – njihove biografije i radove.
Tokom boravka u Koloniji, učesnici i učesnice 43. saziva Umetničke kolonije „Mileševa“ upoznavaće se sa prirodnim bogatstvom i kulturnim nasleđem Prijepolјa i susednih gradova i crpeti inspiraciju za svoja umetnička dela, koja će sledeće godine biti predstavlјena prijepolјskoj publici.

Izvor: Dom kulture Prijepolje