Plus

Počeo deseti jubilarni Arlemm

Posted: 21. jula 2019. u 12:24   /   by   /   comments (0)

Jubilarni deseti Arlemm svečano je otvoren 20.jula na Gradskom trgu u Arilju koncertom orkestra “Metamorfozis”, nastupom nemačkog saksofoniste Hejdena Čizoma uz pratnju kvarteta sa Bojanom Zulfikarpašićem, i otvaranjem putujuće izložbe fotografija “Karavan umetnosti”. Brojna publika na ariljskom trgu imala je priliku da čuje kompozicije Dženkinsa, Baha, Ihmuratova, Jovanovića, Verbalova ali i popularnu Turkesku , Taraf de Hajduks orkestra u izvedbi orkestra “Metamorfozis” pod umetničkim rukovodstvom violista Saše Mirkovića. Nastup Hejdena Čizoma omogućen je u saradnji sa Gete institutom koji su se  ove godine priključili Arlemm-u. Prisutne je, ovom prilikom, pozdravio direktor Frank Bauman naglasivši zadovoljstvo saradnjom sa “jednom od vodećih srpskih manifestacija kulture” sa kojom dele zajedničku misiju “približavanja i popularizacije vrhunske umetnosti i u manjim mestima“.

U ime organizatora Arlemm-a, PR manifestacija, Brankica Vitorović istakla je da “je kroz deset godina postojanja ariljske letnje muzičke manifestacije više od hiljadu polaznika najmlađe generacije pohađalo muzičke, likovne, ekološke, dizajnerske,psihološke i druge radionice”. Ove godine takođe nastavlja se sa kvalitetnim edukativnim radom sa decom, što čini suštinu Arlemm-a, pa će, pod mentorstvom istaknutih umetnika, priznatih pedagoga, deca imati priliku da steknu dragoceno znanje iz oblasti violine, viole, kontrabasa, gitare, flaute, solo pevanja, duhovnog pevanja, klavira,  a neće izostati ni rad u oblasti ekologije, slikarstva, pejzažnog dizajna, psihologije…. Vitorovićka je najavila i specijalnog gosta ovogodišnje manifestacije, violinistu Stefana Milenkovića koji će održati tri master klasa, ali i jedno motivaciono predavanje za najširu publiku. Takođe, iskazala je zahvalnost svim sponzorima, privrednicima i pojedincima koji su omogućili da Arlemm iz godine u godinu uzrasta u manifestaciju prepoznatljivu po doprinosu kvalitetu života društvene zajednice, kao i Ministarstvu kulture i informisanja, Opštini Arilje,TO Arilje i kompanijama Extreme Intimo i Telenor. PR kompanije Telenor koja se drugu godinu zaredom pojaljuje kao prijatelj Arlemm-a, Ana Ćorković, je istakla da je učešće je učešće ove kompanije značajno i zbog činjenice “da Telenor ima odgovornost da ljudima ne pruža samo usluge interneta, već i da im ponudi kvalitetan sadržaj”. Sva dešavanja sa Arlemm-a i ove godine biće prenošena uživo putem Telenor mreže, tako da će i oni koji nisu u mogućnosti da prisustvuju fizički biti neposredno uključeni u dešavanja na najkvalitetniji način.

-Na Arlemm-u nastupaju vrhunski muzičari i profesori muzike, a oni ne prave nikakve kompromise kada je zvuk u pitanju. Kada nas je Arlemm zvao da budemo partneri dao nam je jedan veoma zahtevan zadatak, da prenosimo zvuk i sliku kao da su ljudi zaista ovde- rekla je Ćorkovićeva.

Arlemm je pored kulturnih dešavanja u Arilje doneo i druge promene, pa je tako, po rečima direktorke Ustanove za  bibliotečku delatnost i kultrni turizam, Marije Aleksić “tokom trajanja manifestacije povećan broj noćenja, pa su kapaciteti za izdavanje smeštaja popunjeni”.

-Trudimo se da gostima na najbolji mogući način predstavimo lepote, tradiciju, kulturu i istoriju našeg kraja, pa za goste koji u toku trajanja Arlemm-a ovde borave, organizujemo ture obilaska grada, a stojimo na raspolaganju i kada je u pitanju predstavljanje svih potenicijala našeg mesta.

Značaj Arlemma u najširem smislu po lokalnu zajednicu potvrdio je i predsednik opštine, Miloš Nedeljković koji je rekao da “Arlemm predstavlja jedan od ariljskih brendova”, i dodao:Iz budžeta opštine opredeljen je određeni iznos sredstava za podršku organizaciji Arlemm-a, ali to nije dovoljno, te ovim putem apelujem na privrednike, da u skladu sa mogućnostima, podrže odvijanje ove manifestacije značajne za čitav naš kraj.

-Iz budžeta opštine opredeljen je određeni iznos sredstava za podršku organizaciji Arlemm-a, ali to nije dovoljno, te ovim putem apelujem na privrednike, da u skladu sa mogućnostima, podrže odvijanje ove manifestacije značajne za čitav naš kraj.

Arlemm će trajati do 4. avgusta a svako veče biće realizovani različiti programi za publiku: koncerti, književne i besedničke večeri, predavanja..U muzičkom delu programa, između ostalih, nastupiće Divna Ljubojević, Asim Sarvan,Fish in oil, orkestar Muzikon, Del arno bend, Balkan Gipy Orchestra, Ničim izazvan i drugi.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje