Umetnost

Počeo 11. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“

Posted: 15. avgusta 2019. u 23:56   /   by   /   comments (0)

Defileom od Narodnog muzeja do Trga partizana u Užicu, a potom i koncertom ansambala zemalja učesnica počelo je 11. Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko scrce”. Pored ovog, večernjeg dela programa, 15. avgusta, u prepodnevnim časovima u Jokanovića kući otvorena je izložba narodnih nošnji zemalja učesnica. Programi festivala narednih pet dana odvijaće se u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu. Ove godine, po najavi organizatora, učestvuje 20 folklornih anasmbala  iz 10 zemalja sa ukupno 1000 učesnika.

“Ovaj festival je jedan od najvećih u ovom delu Evrope.Za deset godina smo ugostili 8500 dece iz 40 zemalja sveta.Ove godine po prvi put nastupaju folklorni ansambli iz Indije I Nemačke,a tu su I ansambli iz  Češke, Moldavije, Gruzije, Indije, Ukrajine, Belorusije, Tajvana, Republike Srpske i Srbije. Pored učesnika, organizaciju i odvijanje festivala pomoći će oko 200 volontera, dece iz domaćih KUD-ova ovog kraja”,rekla je tokom ceremonije svečanog otvaranja Ivana Cvetković ispred Organizacionog odbora festivala.

Dobrodošlicu učesnicima poželeo je i gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, a želje za uspešno odvijanje festivala čule su se od predstavnika ambasade Republike Češke.

 -Republika Srpska priključila se ovoj svojevrsnoj promociji ljubavi i tradicije.Promovišemo naš narod,kulturu,tradiciju I radimo na očuvanju nacionalnog identiteta “,rekao je u pozdravnoj reči šef predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović pod čijim pokriviteljstvom se festival odvija zadnjih osam godina.

Pored celovečernjih koncerata učesnika na trgovima, učesnici će pohađati radionice tradicionalnih igara i plesova, upoznaće se sa procesom izrade grnčarije na u Zlakusi, a biće organizovani, izleti, kao i upoznavanje grada kroz igru tragača. U sklopu festivala biće organizovan i stručni seminar “Deca čuvari tradicije”.

 “Licidersko srce”ima i  humanitarni karakter ,a  prihod od prodatih suvenira tokom trajanja festivala biće uplaćen  odeljenju neonatologije Opšte  bolnice Užice.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje