Umetnost, Vesti

Plesni teatar u Užicu: Bitef dens kompanija–„Don Žuan”

Posted: 21. septembra 2015. u 18:38   /   by   /   comments (0)

Užice, kao grad duge pozorišne tradicije ove jeseni ima priliku da se upozna sa novim dramskim formama– plesnim teatrom. U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja RS i Grada Užice , 29.septembra organizuje se gostovanje Bitef dens kompanije sa plesnom predstavom „Don Žuan”. Naviknuti na klasično dramsko stvaralaštvo, Užičani će ovim gostovanjem imati priliku da upoznaju ples kao vrstu scenskog izražavanja uklopljenu u dramsku priču o Don Žuanu.

_DSC0786Plesom, pokretom, jednim od prvih vidova komunikacije čovek se sporazumevao i pre vremena kad otkrio svoju sposobnost da ono božansko zapisano u svetim knjigama– „u početku beše reč” projektuje u relaciji sebe samog na drugog. Afirmaciju pokreta kao oblika dramskog izražavanja kod nas neguju teatri u Beogradu i Novom Sadu, te ovim gostovanjem užička i gostujuća publika imaju priliku, ne samo da vide predstavu, nego i da pokušaju da se uključe kako u tokove savremenog dramskog stvaralaštva tako i u nove načine lične percepcije umetničke forme koja nam se ne nudi često na repertoaru pozorišta.

jelena jankovic 1 (14) Projekata Bitef dens kompanije koja je na našim prostorima najpoznatija pozorišna trupa koja se bavi plesom kao dramskom formom realizovan je premijerno 2014. godine u koporodukciji sa Grad tetrom Budva , HNK Ivanj pl. Zajc, festivalom Riječke ljetnje noći i nezavisnom producentkinjom Mašom Kolar.Originalnu muziku za predstavu „ Don Žuan” radio je Rundek kargo trio a koreografiju , za koju je ocenjeno da je „ nestvarna, gotovo barokna” , jedan od vodećih koreografa na ovom delu Evrope– Maša Kolar.

Intrigantna pitanja koja lik Don Žuana postavlja sebi nastojeći da objasni sebe i svoje mesto u društvu u kome , kao i uvek , sredina daje sebi za pravo da donese ocenu , izneće na scenu Narodnog pozorišta Užice plesači Bitef dens kompanije: Ana Ignjatović Zagorac, Dejan Kolarov, Ivana Savić Jacić, Milica Pisić, Miloš Isailović, Rikardo Horhe Kampos Freire.
Don Žuan u tumačenju Bitef dens kompanije trebalo bi da omogući gledaocima da odgovore na pitanja koja i sebi svakodnevno postavljaju a najbitnije od njih : „da li imam pravo na sreću” ne samo u odnosu na kontraverzan lik iz legendi o čuvenom osvajaču žena  i stereotipa zbog kojeg je njegovo ime postali uzrečica u svakodnevnim situacijama nego i na nešto dublje objašnjenje: ko smo mi koji samo želimo da budemo ono što jesmo i što osećamo da treba da budemo?!

Da li je dostupnost čovekove sreće potvrđena u ostvarenju time, da svako treba biti ono što stvarno jeste, treba pogledati u Narodnom pozorištu Užice kroz Don Žuana.

M. Nikolić