Plus

„Plesni dijalozi i opera gala na velikom platnu“- privilegija čačanske publike

Posted: 14. novembra 2016. u 12:49   /   by   /   comments (0)

„Plesni dijalozi  i opera gala na velikom platnu“ naziva je projekta kojim će biti dostupan i Čačanskoj publici. U pitanju je projekcija retrospektiva najvećih operskih i baletskih izvođenja koje se premijerno prikazuju publici u Srbiji, a radi se o 9 baleta i 7 opera. Prvi od ovih snimaka prikazan je 26. oktobra u novobeograskom bioskopu Fontana, a radi se o projekciji baleta „Bajadera“ čuvenog Marijinski teatra iz Sankt Peterburga pod dirigentskom palicom Valerija Georgijev, po mnogima jednom od najboljih izvođenja partiture Ludviga Minkusa.

Vrhunski zvuk i slika priuštiće vam nezaboravno iskustvo uživanja u moćnoj priči o plemenitom ratniku Soloru i lepoj Nikiji, plesačici u hramu, koja ”Bajaderu” čini najomilјenijim repertoarskim baletom mnogih svetskih baletskih kompanija. ”Bajadera” je pravi dragulј u izvođenju baletske trupe Marijinskog teatra.
Delo je prvi put izvedeno davne 1877. godine i kombinuje egzotičnu scenografiju Indije 19. veka i neprevaziđenu virtuoznost ruske baletske tehnike. Čuveno Kralјevstvo senki iz baleta ”Bajadera” je jedna od najpoznatijih baletskih scena svih vremena koje često nazivaju i “balet u baletu”.
PLESNI DIJALOZI i OPERA GALA NA VELIKOM PLATNU organizuju kuće ART AND POPCORN i FAME SOLUTIONS uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u cilju razvoja publike a naročito mladih.

Projektu su se priključili beogradski bioskopi FONTANA i ART bioskop u Kolarcu, bioskop ARENA NOVI SAD, EUROCINEMA u Subotici, DOM KULTURE ČAČAK i LESKOVAČKI KULTURNI CENTAR.

M.N. / Izvor: Dom kulture Čačak