Plus

Petar Matović gostuje u Zagrebu

Posted: 21. juna 2016. u 00:21   /   by   /   comments (0)

Jedan od najboljih srpskih pjesnika mlađe generacije, Petar Matović, ove godine boraviće u Splitu tokom jula kao gost književne rezidencije Udruženja Kurs.

Njegov boravak u Hrvatskoj izdavačka kuća  Durieux  iskoristila je da organizuje Matićevo gostovanje u Zagrebu, predstavljanje i približavanje njegove poezije hrvatskim čitaocima. Pesnik gostuje u Velevet Café-u , Deđmanova 9, Zagreb u utorak 26. juna. Pored čitanja poezije, govoriće se i o njegovim zbirkama, prednostima rezidencijalnih boravaka, kao i o tome zašto posebno voli Zagajewskog. Moderator razgovora je Ivana Rogar.

Petar Matović rođen je 1978. godine. Završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Piše poeziju i eseje. Objavio je tri zbirke pjesama: Kamerni komadi, Koferi Džima Džarmuša i Odakle dolaze dabrovi. Objavljuje u periodici: Polja, Letopis Matice srpske, Koraci, Beogradski književni časopis, Sarajevske sveske, Zarez, Književni magazin, Quorum, Fragile, Portret, The Café Review, Fantom slobode… Zastupljen je u više antologija, pjesme su mu prevedene na poljski, katalonski, njemački, francuski i engleski. Dobitnik je nagrade Trećeg trga za poeziju. Živi i stvara u Požegi.

M.N.