Društvo

Peta dozvola za gradnju Gold gondole u rukama direktorke Bojane Božanić

Posted: 24. juna 2019. u 15:40   /   by   /   comments (0)

Dobijanjem pete, završne, dozvole za gradnju Gold gondole na Zlatiboru okončan je najveći proceduranalni postupak u finalizaciji ovog velikog projekta, a tim povodom direktorka, Bojana Božanić, sumirala je urađeno ali i iznela planove za nastavak finalizacije najvećeg projekta srpskog turizma:

-U godini koja je za nama do dana Opštine Čajetina  JP „Gold gondola Zlatibor“, zajedno sa osnivačem i investitorom  ovog velikog projekta zlatiborske gondole imalo je velike rezultate i zapažen uspeh. U predhodnoj godini izdešavale su se najvažnije aktivnosti, ne računamo polaganje kamena temeljca pre četiri godine i dobijanje prve građevinske dozvole pre dve godine, ali svi oni najznačajniji i najozbiljniji radovi krenuli su upravo u predhodih godinu dana. Sada sa  zadovoljstvom možemo da istaknemo i konačan završetak svih administrativnih procedura , zaokruživanje svih građevinskih dozvola,  i jedan malo opušteniji i izvesniji rad na terenu, u smislu da nije ležeran, moramo ozbiljno da prionemo na sve poslove koji nas čekaju. Ono što je danas realizovano poput izgradnja stanica, podizanja stubova, neke su standardne aktivnosti  i procedure  koje nisu iziskivale neka posebno složena uputstva od strane francuza, koji su pratili i nadzirali radove. Njihovo aktiviranje i učešće na projektu kroz tehničku pomoć sada će se intezivirati.

Foto: Gold gondola

Počinje izgradnja međustanice na Ribničkom jezeru koja je složenija u odnosu na ostale stanice, a nakon toga sledi razvlačenje sajle i njeno uplitanje i podizanje, što će biti ogroman posao i veliki izazov za kompaniju Amiga koja je nosilac tog dela posla, iako su radili slične stvari, ali nikad u ovolikoj dužini, ipak u saradnji sa francuzima imaju dovoljno osposobljeno ljudstvo i odgovarajuće mašine i opremu, koja će im pomoći da se kompletan posao uspešno obavi. Partneri iz Pome su tu i njihove posete su sada učestalije. Očekujemo ih i u prvoj polovini jula oko nastavka svih  aktivnosti .

Sve ono što smo radili u proteklih godinu dana, ovog leta treba da donese rezultate i kao kruna svega biće završetak radova na terenu i puštanje u rad u toku ove godine. Ne bih se vraćala unazad, na sve probleme i poteškoće koje smo imali i procedure koje su u postupku izdavanja građevinskih dozvola i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa  predugo trajale, bez obzira što je investitor dobio  rešenje za ovaj projekat o utvrđenom javnom interesu. Određena igubljena dobit i svo to čekanje koje su imali kako proizvođači opreme koji imaju i obavezu asistencije na samom projektu do završetka i puštanja u rad, tako i izvođači radova, imali su izgubljenu dobit i nosili su se sa određenim preprekama  za svoje druge poslove kako bi se ovaj projekat realizovao. Na sve ovo želim da stavim tačku, a ono što je važno, na kraju godine ćemo se voziti gondolom. Ostaje samo žal što ranije nismo sve te aktivnosti uspeli da završimo, kako bi jedan ovakav projekat, potpuno drugačiji od svih koji su do sada rađeni u Srbiji bio realizovan.Ističemo da je vrednost projekta 13 miliona evra, sva sredstva su obezbeđena iz budžeta Opštine Čajetina, od naših građana, naših investitora, ljudi koji dolaze na Zlatibor i u Čajetinu. Smatram da smo učinili veliku stvar i da smo dobro uložili sredstva koja će sigurno mnogostruko da se vrate. Ono što smo mi sada postavili ka osnovu, završili kompletnu proceduru i privodimo kraju radove, predstavljaće bazu na koju će se sve ostale aktivnosti kojima će se baviti JP „Gold gondola Zlatibor“, naslanjati. Osim osnovne delatnosti prevoza putnika, svakako ćemo se baviti i drugim aktivnostima, reklamom, koristićemo naš prostor za reklamiranje naših saradnika i za promociju Zlatibora. Uredićemo prostor na početnoj, međustanici i završnoj stanici, za koje je proteklih godina dokumentacija pripremljena, delimično i usvojena, a nešto se upravo sada usvaja. Sve ovo je jako važno kao preduslov za dalje aktivnosti koje ćemo nakon ovog dobijanja poslednje dozvole moći da radimo. Mislim  da će biti veliki izazov za sve nas, ne samo za zaposlene u JP „Gold gondola Zlatibor“, već i za opštinu i sva druga naša partnerska preduzeća, naše saradnike, hotelijere, ugostitelje, agencije. 

Foto: Gold gondola

Zlatibor sa Gondolom i sa pratećim sadržajima želimo da podignemona viši nivo turizma Evrope i sveta. Očekujem da će i planirana nacionalna infrastruktura, auto-put, blizina aerodroma kji će u bliskom periodu profunkcionisati koko bi turistima iz inostranstva mogli lakše da dođu na Zlatibor. Sigurna sam da će budući projekti sa Gondolom kao okosnicom  doprineti ostvarenju cilja da u narednih sedam do deset godina imamo milion turista i 10 miliona noćenja godišnje.

Tekst i naslovni foto: Slobodan Jovičić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.