Najava, Vesti

Pesničko veće u Čajetini u znak sećanja na Mihaila Ćupovića Ćupa

Posted: 9. septembra 2019. u 22:11   /   by   /   comments (0)

Tradicionalno pesničko veče posvećeno sećanju na pesnika  Mihaila Ćupovića Ćupa održaće se u četvrtak, 12. septembra, sa početkom od 19 časova u sali biblioteke Ljubiša R. Đenić u Čajetini.

Na pesničkoj večeri učestvuju zavičajni pesnici: Mirjana Ranković Luković, Mirjana Stakić i Zoran Bogdanović. Ovom prigodom Branku Stevanoviću biće uručena nagrada koja nosi ime popularnog zlatiborskog pesnika upamćenog po nadimku Ćup. Stihove pesnika na ovom, memorijalnom, pesničkom susretu govoriće glumci Narodnog pozorišta Užice, Divna Marić i Slobodan Ljubičić.

Mihailo Ćupović je rođen 13. septembra 1934. godine u Mokroj Gori, između dve reke i padina divnih planina Šargana, Tare i Zlatibora. Poeziju je objavljivao u književnim listovima i časopisima, na radiju i televiziji. Pesme su mu prevedene na više jezika, komponovane i uvršćene u antologije. Umro je 12. septembra 2004. godine.

Bio je omiljen na svom Zlatiboru. Bio je skroman, uvek dobro raspoložen i nasmejan. Voleo je ljude, a posebno decu, kojoj je posvetio najveći broj svojih pesama.

„Sećanje na Ćupa“ organizuju biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ i Specijalna biblioteka „Čigote“.

M.M. / Foto: Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.