Plus

Parisko likovno proleće Milije Belića

Posted: 31. marta 2017. u 12:58   /   by   /   comments (0)

Miliju Belića, srpskog multimedijalnog umetnika, očekuje izuzetno bogata izlagačka aktivnost ovog proleća u francuskoj prestonici. Najpre će se predstaviti u galeriji Abstract Project, poznatoj po promociji novih tendencija u domenu apstraktne umetnosti, od 5. do 15. aprila 2017. godine na interesantno koncipiranoj kolektivnoj izložbi pod nazivom „Ce qui aurait pu ne pas être“ („Ono što je moglo da ne bude“) koja će prikazati radove atipične za produkciju svakog umetnika, ali koji ponekad mogu da podstaknu osvajanje potpuno novih prostora i sloboda u umetnosti, ukazujući na kompleksnost i nepredvidivost umetničke kreacije.

Milija Belić će biti zastupljen takođe, istovremeno kao izlagač i kao komesar, na već tradicionalnoj izložbi „Carrément “, od 18. aprila do 1. maja u Prostoru Kristijan Pežo (Espace Christiane Peugeot). Ovo je četvrta godina za redom kako izložba, čiji je inicijator upravo Milija Belić i koja je postala neizostavni randevu umetnika neokonstruktivističke orijentacije u gradu svetlosti, okuplja najznačajnije predstavnike geometrijske apstrakcije iz celog sveta, imajući uvek za počasnog gosta jednu istorijsku figuru iz ove oblasti. Ovog puta će na izložbi biti upriličen omaž Frančesku Marinu di Teana, nedavno preminulom italijansko-argentinskom skulptoru koji je najveći deo života proveo u Francuskoj, gde je ostvario značajnu karijeru i ostao upamćen najviše po monumentalnim radovima na granici između skulpture i arhitekture. Ove godine će na izložbi biti zastupljeni, osim umetnika iz evropskih zemalja (Francuska, Italija, Nemačka, Velika Britanija, Španija, Srbija, Mađarska, Poljska), i umetnici iz Amerike (Sjedinjene Američke Države), Azije (Japan, Jermenija) i Afrike (Maroko), ukupno njih trideset.

Na kraju, Milija Belić će uzeti učešće na izložbi sedam umetnika „À géométrie variable“ („U promenljivoj geometriji“) na kojoj će, od 27. aprila do 12. oktobra, u prestižnom prostoru „Oasis“, rezervisanom takođe za apstraktnu umetnost, predstaviti svoj slikarski opus sa ukupno 28 radova. Na otvaranju izložbe „U promenljivoj geometriji“, kao i na otvaranju izložbe „Carrément 4“, kao specijalni gost, pozvana je Mira Odalović, stilista, da predstavi svoje nove kreacije inspirisane geometrijskom apstrakcijom.

Milija Belić već više od tri decenije uspešno gradi svoju karijeru na relaciji između Pariza i Beograda. Imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi, a zapažen je i njegov teorijski i kustoski rad. Doktorirao je umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni pre dve decenije. Objavio je više knjiga. Najnovija knjiga „Izazov modernosti“ izlazi ovih dana iz štampe u izdanju New Momenta i izdavačke kuće „Arhipelag“ iz Beograda.

M.Odalović