Umetnost

„Paralelne priče“-Izložba slika Olivere Protić u Gradskoj galeriji Arilje

Posted: 15. oktobra 2019. u 23:17   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Arilje, u petak, 18. oktobra biće otvorena izložba silka Olivere Protić pod nazivom “Paralelne priče”. Svečano otvaranje izložbe je u 19 časova.

O radovima koje će ariljska publika i gosti imati priliku da vide do 6. novembra, do kada traje izložba, istoričar umetnosti, Sanja Sofijanić je, u predgovoru kataloga izložbe, napisala:

-Specifičan i vrlo samosvojan slikarski jezik čini Olju Protić prepoznatljivom u domenu ma kako postavljenog koordinatnog sistema moderne umetnosti. Snažni ritmovi njenih najčešće monohromnih platana deluju kao isečci nekog sna, bez obzira da li je ikonografija protkana figuracijom, ili ostaje na nivou floralnog dekorativnog koda.
Takav efekat proizilazi, ne toliko iz nežnih tonova bojenih nanosa, koliko iz dinamičnih kompozicionih rešenja, čija pažljivo profilisana geometrijska struktura sugeriše nesagledive dubine slojevito tretiranog prostora slike. Кružne i izukrštane linearne sheme, u osnovi postavljenog crteža, evociraju centripetalnu usmerenost pogleda, uvlačeći posmatrača u svoju tananu razigranost i kovitlac najpozitivnijih emocija.
Кao da namerno apstrahuje sve teško i ružno, slikarka nežnim i prozračnim linijama, ponekad razlivenim, ponekad podvučenim senkom, peva o uzbudljivim i nedokučivim tajnama života koje ga čine neodoljivim i vrednim. Između nastanka, oličenog kroz igru i ređanje semena i potrage za smislom i višim razlozima, blagoslovene i kristalizovane u licima anđela, život večno teče i ni kraj, ni početak, ni bilo kakvo postavljanje okvira ne priznaje. Iako na njenim slikama čovek nije eksplicitno prisutan, one su toliko humanoidno inspirisane, da jednostavno poražavaju svojom iskrenošću.
Olja ništa konačno ne definiše, ali i kroz male i velike formate, dinamikom naglašeno reljefnih tekstura, akcentuje lepotu samog procesa postojanja kao takvog. Široko postavljene kompozicije, čak i one sa figurama anđela, nemaju određen epicentar. Iz njih i njihovih pogleda isijava energija, koja se kao multiplikovani dekorativni raport prenosi izvan ravni platna u gotovo svim pravcima, potpuno neintegrisana u okvire rama.
Кao rezultante raznih vrsta nemira i traganja, poput starih brojanica, kroz elemente beskonačnog ponavljanja, Oljine slike nude smiraj i svuda traženi trenutak spokoja i topline.

Biografija umetnice:

OLIVERA PROTIĆ rođena 1962.godine u Кikindi. Posle završene srednje škole za industrijski dizajn (smer grafike), završila je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek za pozorišnu, filmsku i TV scenografiju.

RADNO ISКUSTVO:
-profesor umetničkog oblikovanja i likovne kulture (beogradske srednje škole) od 2003.
-modna kuća „POART“ (1995-2003.)
-scenograf i kostimograf upreko 70 realizovanih spotova i TV emisija

ČLANSTVO U UDRUŽENJIMA:
-ULUPUDS, slikarsko grafička sekcija od 2005.
-Srpsko akademsko društvo „VIZANTIJA“ (od 2003.)
-Udruženje filmskih i TV umetničkih saradnika Srbije (od 1990.)
Iza sebe ima 7 samostalnih i 47 grupnih izložbi.

NAGRADE:
-decembar 2011. Prva nagrada publike na putujućoj izložbi (17 gradova Srbije) „Format mali“.
-avgust 2004. Povelja i zlatni dukat za najbolje ostvarenje u oblasti ikonopisa od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i USAID-a
-mart 1987. Zlatna plaketa Vojvodine za najbolji kostim u pozorišnoj sezoni (predstava „Filoktet“)

M. N.

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.