Umetnost, Vesti

Otvorena XX Međunarodna kolonija umetničke keramike u Zlakusi

Posted: 20. avgusta 2015. u 13:17   /   by   /   comments (0)

U Zlakusi je 18. 08. otvorena XX Međunarodna kolonija umetničke keramike na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz zemlje kao i umetnici iz inostranstva koji će svojim radom dati pečat ovoj značajnoj manifestaciji. Umetnička dela koja nastaju na ovoj Koloniji već dvadeset godina uzastopno , baš zbog tradicionalnog postupka u njihovom nastajanju, pored lične originalnosti u kreacijama umetnika, predstavljaju svojevrsne raritete u svetskom umetničkom fundusu.
Sofija Bunardžić, umetnica čije je ime neraskidivo vezano za Zlakusu i umetničku keramiku, na početku programa pozdravila je sve prisutne: umetnike, goste i publiku, kao i predstavnike lokalne zajednice, gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića i njegovog zamenika Vidoja Drndarevića.
Prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Užica i prvi predsednik organizacionog odbora od pre dvadeset godina Vidoje Drndarević koji je takođe pozdravio sve okupljene.
—Pre dvadeset godina kada smo se okupili u ovom istom dvorištu grnačara Miluna Savića jedina želja nam je bila da ova kolonija bude tradicionalna. Kao što vidite, ona se održala svih dvadeset godina, i sa ponosom možemo da kažemo da svi oni koji su učestvovali dali su doprinos ovoj koloniji. Zlakusa je postala na umetničkoj mapi, ne samo grada Užica, Srbije, nego Evrope i sveta poznata i priznata. Zanat – grnčari ili lončari kako su ih zvali bio je u ovom selu u odumiranju, te je bilo ostalo svega nekoliko starih zanatlija koji su to radili. Na našu sreću početkom rada umetničke kolonije danas u selu imamo preko trideset mladih ljudi koji se bave ovim zanatom i koji na taj način imaju osnovna sredstva za svoju egzistenciju – naglasio je Drndarević značaj ove kolonije ističući i njenu pragmatičnu stranu za ovaj kraj.
Nakon njega prisutnima se obratio i gradonačelnik Tihomir Petković koji je u ime grada Užica pozdravio organizatore, umetnike, goste i Zlakušane i poželeo im uspešan rad ove godine na međunarodnoj umetničkoj koloniji.
—Čast je za jedan grad i jedno selo da ima ovakvu tradicionalnu manifestaciju koja evo traje dvadeset godina. Umetnici su zahvaljujući njihovim radovima, neko po kome se pamti i grad Užice i selo Zlakusa u međunarodnim okvirima. Znamo da je osnovni cilj ove kolonije obnavaljanje starog grnčarskog zanata postignut i za nas je čast da smo jedan od organizatora i pokrovitelja kolonije zajedno sa Ministarstvom kulture Republike Srbije.
Čestitajući jubilej udruženju Keramika Zlakusa i Sofiji Bunardžić koja je koloniju i pokrenula, Petković je umetnicima poželeo prijatan boravak i uspešan rad u stvaranju svojih dela.
Nakon svečanog otvaranja na kome je učestvovalo i Udruženje „Zavičaj” iz Zlakuse sa svojim programom, Sofija Bunardžić je odgovarala na pitanja okupljenih novinara.
Stigli su umetnici, prvi njihovi utisci i vaši planovi i očekivanja, kakva će biti ova dvadeseta likovna kolonija koja je već počela?
—Vidim da su svi prezadovoljni smeštajem i ambijentom i jedva čekaju sutra da krenu sa radom sa glinom i da im pokažemo proces i način rada na zlakuški način. Ja mislim da će svi oni biti oduševljeni što vidim da je onaj prvi utisak. Na dvadestoj koloniji su vrsna i priznata imena iz celog sveta iz krugova keramičara a i šire tako da se nadam da će nastati mnogo dobrih radova i da ćemo imati dobru atmosferu. Ovom prilikom smatram da ćete i vi dolaziti da videte kako napreduje rad, i pozivam i naše sugrađane ako imaju mogućnosti da dođu i prisustvuju i da pogledaju ono što se stvara na međunarodnoj koloniji.
Kada sagledate proteklih dvadeset godina je li kolonija ostvarila svoj prvobitni cilj?
—Jeste. Prvobitni cilj je bio da pomoću umetnosti obnovimo stari zanat i to je postignuto nakon par godina, a već sad toliko se razvilo, da je ona druga strana gde umetnici treba da upoznaju tradiciju, da zapamte stari zanat i da spoje moderno sa starim je izuzetno pozitivno prihvaćeno u celom svetu. Nije mala stvar tristadvadeset umetnika iz dvadeset osam zemalja iz prethodnih godina zajedno sa ovom da boravi i svi oni me ponovo zovu mogu li ponovo da uđu u koloniju koliko su zadovoljni sa onim što dožive ovde u Zlakusi, što nama odgovara jer onda se širi pozitivna priča u svim krugovima. Na naprimer američki umetnici su stigli tako što se o Zlakusi pričalo na međunarodnoj akademiji u Dablinu prošle godine i od tada se dogovaramo da oni budu učesnici dvadesete kolonije što je nama lepo čuti da kolege keramičari pričaju u svetu o nama. Moja aktivnost na društvenim mrežama što stavljam keramiku i imam prijatelje keramičare iz celog sveta doprinosi i da imam čak i više poziva da ih primim, ali zbog situacije kakva jeste kod nas ne možemo previše umetnika da zovemo na koloniju tako da sam ja prezadovoljna i povratnim pričama o Zlakusi i svega onoga što se desi za deset odnosno dvanaest dana ove godine.
Na ovogodišnjoj Koloniji učešće je uzelo 11 umetnika iz Amerike, Turske, Egipta i Srbije.

P. Marković