Umetnost, Vesti

Otvorena izložba “ Umetničko delo u doba tehničke remedijacije“u Gradskoj galeriji Požega

Posted: 14. novembra 2015. u 10:57   /   by   /   comments (0)

Otvaranje izložbe „Umetničko delo u doba tehničke remedijacije“ u Gradskoj galeriji Požega 13. novembra pored postavke koju je priredila kustos Darija Medić a koju čine radovi umetnika Amy Suo Wu, Birgit Bachler, Gojko Dutina, Darija Medić, Florian Cramer, Karkatag Kolektiv, Luka Knežević Strika, Tatjana Vukelić ostaće upamćena u istoriji ove institucije kulture i kao izložba na kojoj se okupio veliki broj građana iz Požege, Užica, Čačka, Kragujevca koji su došli da pruže podršku programu Galerije na koji je izvršen atak od strane novoizabranog predsednika Opštine Požega, Milana Božića zahtevom upućenim direktoru Slađani Petrović Varagić da podnese ostavku. Na ulazu u Gradsku galeriju potpisivana je peticija podrške radu Kulturnog centra Požega a na samom otvaranju veliki broj poštovalaca umetnosti ostao je ispred galerije u nemogućnosti da se probije kroz gužvu koja je vladala u galerijskom prostoru.
099Na otvaranju izložbe prisutnima se obratila direktor Galerije, Slađana Petrović Varagić:
-Vaš dolazak u ovako velikom broju doživljavam kao podršku, podršku programu Gradske galerije Požega i Kulturnog centra Požega i pretpostavljam da na taj način pokazujemo da u Požegi ima više od tri čoveka koji žele umetnost za peticu i koji se ne zadovoljavaju onom umetnošću za dvojku.
-Mi večeras otvaramo izložbu „Umetničko delo u doba tehničke remedijacije“ čija je autorka Darija Medić. Ovo je grupna izložba sedmoro umetnika i jednog umetničkog kolektiva iz Srbije, Austrije, Holandije. Umetnici koji su u domenu „ proširenih medija“ predstavili svoje umetničke radove koji na neki način preispituju tehnologije koje su korišćene u prošlosti i tehnologije koje mi koristimo danas i one opštevremene tehnologije ali i tehnološke diskurse i poimanja tehnoloških praksi. Mi večeras , ovde, pored Darije imamo dvoje umetnika: Ejmi Suo Vu iz Holandije i Miroslava Dajča koji će posle zvaničnog otvaranja izvesti svoje performanse- predstavila je postavku izložbe , Slađana Petrović Varagić.
495Prisutnima se obratila i kustos izložbe Darija Medić :
-Ovo iskustvo koje smo imali prilikom postavke izložbe jeste najprofesionalnija saradnja sa galerijskim prostorom koju sam imala u Srbiji, a i šire. To mogu da kažem u ime svih učesnika/ca, i kao takva je jedna od odlika koja čini ovu galeriju onim što ona jeste i što je pozicionira kao značajnu instituciju umetnosti i to ne samo u okviru jedne opštine, nego i cele Srbije, ali i na međunarodnom nivou. Takođe je značajno, kada se nalazimo u datom kontekstu izložbe u ovom prostoru, da razgovaramo o tome da pitanje savremenih slobodnih umetnosti i tehnologija poslednjih godina dolazi u krizu neoliberalnog modela gde se svaka kreativna aktivnost koja se u industriji ne smatra poželjnom ostavlja po strani i prestaje da dobija bilo kakvu institucionalnu državnu podršku. Samim tim je značajno da kada pričamo o institucijama kulture kao što su galerijski prostori shvatamo da to nisu samo prostori gde pričamo o „visokoj umetnosti” već su to prostori u kojima jeste, i treba da bude omogućeno slobodno delovanje i da treba svakim svojim delom da se trudimo da ti prostori opstanu.
Izložba „ Umetničko delo u doba tehničke remedijacije“ u Gradskoj galeriji Požega otvorena je do 1. decembra.

M.Nikolić