Umetnost, Vesti

Otvoren XII Međunarodni grafički bijenale „Suva igla” u Užicu

Posted: 19. avgusta 2015. u 05:08   /   by   /   comments (0)

Inspirativni momenat podsećanja na vrednosti umetničkog delovanja, prvenstveno kroz očuvanje manuelnog načina stvaralaštva a time i podvlačenja samosvojnosti umetnika , desio se u Gradskoj galeriji Užice, 18. avgusta ove godine otvaranjem XII Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla”. Shvatajući tradiciju kao iskustvo a suvu iglu kao metod koji svojom zahtevnošću postavlja umetnika u samopotvrđujući subjekt, ovogodišnji Bijenale predstavio je radove više od osamdeset umetnika sa svih kontinenata, te tako predstavio nevidljivu mrežu pregalaca koji odolevaju izazovima savremene i tehnike i načina percepcije.
Od 143 rada iz 29 zemalja koliko je pristiglo na konkurs, za ovaj Bijenale odabrani su radovi 88 autora a Gran dobila je Norito Saito iz Japana, dok je Zlatnu igla pripala Ranki Lučić Janković ( Srbija) a Srebrna igla– Pjeru Đakomu Galupu iz Italije. Nagradu Učiteljskog fakulteta dobila je Jelena Savić iz Niša.

Gran Pri Bijanala: Norito Saito ( Japan) : Sound of Afernoon

Gran Pri Bijanala: Norito Saito ( Japan) : Sound of Afernoon

Kako je u pozdravnom govoru istakao direktor Gradske galerije Užice, Zoran Cvetić, ugled i značaj ovog događaja u svetu grafike potvrđuje veliko interesovanje umetnika za konkurs, broj prijavljenih radova ali i pažnja stručne javnosti, publike i medija.
—Pijetet i poštovanje prema grafičkom Bijenalu u Užicu iskazali su u okviru grafičkog Trijenala u Krakovu u Poljskoj , kada je svrstan među 22 prestižne manifestacije u svetu i bio predstavljen na izložbi „Intergrafija ” u okviru Trijenala– istakao je Zoran Cvetić.

Zlatna igla: Ranka Lučić Janković ( Srbija): Crvena svetlost

Zlatna igla: Ranka Lučić Janković ( Srbija): Crvena svetlost

Međunardni stručni žiri sačinjavali su : Dimitri Miladinov, Zoran Jakimovski, Ljiljana Ćinkul , Bane Karanović, Jelena Sredanović.
Zahvalivši se prisutnoj publici, saradnicima i gostima , Cvetić je u svom pozdravnom govoru kroz deo predgovora katalogu koji je napisala Ljiljana Ćinkul osvrnuo i na značaj suve igle:
—Ova atraktivna grafička tehnika brzog i ekonomičnog izražajnog postupka izgrađen rukopis a njena eksluzivnost je u malim tiražima. U praksi je poznato da je jezik suve igle sintetičan i ekonomičan, a zna se da je ona česti pratilac drugih tehnika duboke štampe . Bijenale takođe otvara i niz pitanja o percepciji suve igle, neposrednosti umetničkog saopštavanja i vrlinama izrazite umetničke individualnosti , a dobar deo odgovora , u svom izvornom obliku , pruža sam izložbeni materijal ovog XII Bijenala.Svakako, tezu o kreativnoj osetljivosti , maksimalnoj poetskoj ubedljivosti i definisanom autorskom stavu u okviru ovog medije neposredno ilustruju radovi ovogodišnjih laureata. Svojom utvrđenom koncepcijom i ključnim rečima– umetnost, profesionalnost, entuzijazam, postojanost, poverenje , pristupačnost, edukativnost, promotivnost , reprezentativnost – ovo XII Bijenale , u decenijama kada se drastično menjaju geografske mape sveta , iscrtava jednu moguću grafičku mapu sveta , otvara niz pistanja o percepciji suve igle, neposrednosti umetničkog izraza i vrlinama umetničke individualnosti.
Umenica koja je osvojila Gran Pri, Norito Saito kao svoje impresije o ovom Bijenalu istakla je privrženost tradicionalnoj tehnici suve igle koja je u Japanu, iz kog dolazi , duboko zapostavljena. Ona je takođe istakla da je , pored novih saznanja o radovima i umetnika koje je imala priliku da upozna u Gradskoj galeriji očarana i s nekoliko srpskih osobina: gostoljubivost, ljubaznost, visina, sklonost neograničenom uživanju cigareta i osećaju koji budi konzumacija rakije.

Srebrna igla: Pier Giacomo Galuppo ( Italija): Paesagiio Interiore

Srebrna igla: Pier Giacomo Galuppo ( Italija): Paesagiio Interiore

Nagrada Učiteljskog fakulteta pripala je Jeleni Savić koja je bila više nego iznenađena odlukom žirija s obzirom da iza sebe ima iskustvo tek dve samostalne izložbe ( Studentski kulturni centri Kragujevca i Beograda) i učešće na jednoj zajedničkoj izložbi u Studentskom gradu u Beogradu. Njeno iznenađenje dobija na značaju i činjenicom da se prvi put javila na neki od konkursa za izlaganje. Jelena je trenutno na master studijama FPU u Beogradu na Odseku za grafiku, smer Grafika i knjiga a budućnost vidi kroz komercijalni grafički rad za obezbeđivanje egzistencije ali i dalje usavršavanje i delovanje na polju umetničke grafike koje će ovom nagradom , svakako, biti samo podstaknute.
Od užičkih umetnika na Bijenalu su radovi: Obrada Jovanovića, Miloša Milićevića, Jelene Prljević i Nikole Radosavljevića.
U ime Grada i Galerije, izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Užica Radiša Marjanović.

M. Nikolić
?