Plus

Otvoren 28. Memorijal Nadežde Petrović „Pred sudom“

Posted: 27. septembra 2016. u 14:09   /   by   /   comments (0)

U Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku, u subotu 24. septembra, otvoren je 28. Memorijal Nadežde Petrović “Pred sudom”

Svečanost otvaranja 28. Memorijala počela je u 12.30 sati tradicionalnim polaganjem venca na spomen-bistu Nadežde Petrović na platou ispred Gimnazije. Venac su položili selektori ovogodišnje izložbe istoričari umetnosti Simona Ognjanović i Stevan Vuković uz prisustvo velikog broja gostiju iz Beograda, Niša, Kruševca, Požege kao i sugrađana.

U 13 sati ispred Galerije, kompozitor i višemedijski umetnik Miroslav Savić, izveo je performans „Crna kutija“, nakon čega je usledilo i zvanično otvaranje izložbe.
Pozdravnu reč uputila je Milica Petronijević, direktor Galerije i Memorijala, a potom su selektori Simona Ognjanović i Stevan Vuković obrazložili razloge izbora teorijskog okvira, teme i učesnika izložbe „Pred sudom“.
O Memorijalu je govorila istoričarka umetnosti dr Irina Subotić koja je naglasila da je izložba„Pred sudom“, kroz četiri segmenta: „Istraživanje i suđenje“, „Sukobi oko normativnosti“,„Umetnik u sukobu sa zakonom“ i „Zakon u sukobu sa poimanjem pravde“, potvrda svevremenosti i vitalnosti umetnosti.
U ime Grada Čačka, goste i sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Milun Todorović, koji i zvanično otvorio izložbu.
Program otvaranja 28. Memorijala Nadežde Petrović završen je interaktivnim scenskim događajem „Slučaj Bares“ u režiji Bojana Đorđeva. Performans je održan na sceni Velike sale Doma kulture u Čačku.
Prema odluci Saveta Galerije, ove godine neće biti dodeljene tradicionalne nagrade Nagrada Memorijala i Nagrada Galerije, već samo Nagrada publike, jer će tako, u duhu ovogodišenje teme Memorijala publika doneti sud o najboljem umetničkom delu. Ime nagrađenog umetnika biće saopšteno početkom novembra, po završetku izložbe.
Program je vodio Slobodan Nikolić, profesor Gimnazije.

Izvor: Umetnička galerija Nadežda Petrović