Umetnost, Vesti

Otvaranje Spomen sobe Sonje Savić

Posted: 18. septembra 2015. u 16:10   /   by   /   comments (0)

Pod pokroviteljstvom Umetničke galerije Nadežda Petrović, samo nekoliko dana pred sedmu godišnjicu od smrti Sonje Savić, u subotu 19. septembra sa početkom u 13 časova, svečano će biti otvorena rekonstruisana Spomen soba pod njenim imenom. Svečanost počinje u 13 časova i biće održana u Donjoj Gorevnici kod Čačka, rodnom mestu Sonje Savić.
U želji da sačuvaju uspomenu na ćerku, roditelji Sonje Savić, Mikaina i Milovan Savić su tri godine posle njene smrti, pomogli i podržali objavljivanje knjige „Sonja Savić –otvorena stranica“. Iste godine na promociji knjige u dvorištu rodne kuće, Mikaina Savić je najavila da porodičnu kuću i roditeljsko imanje Sonje Savić ustupa gradu Čačku i Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“. Pored brige o legatu Umetnička galerija svakog septembra, u mesecu kada je Sonja rođena i preminula, organizuje izložbe, filmske i video projekcije ili koncerte pod spontano prihvaćenim nazivom „Sonjin septembar“.

Svečano otvaranje Spomen sobe je samo prvi korak u realizaciji manifestacije koju će Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ organizovati u čast preminule glumice. Cilj manifestacije je afirmacija alternativng filma, videa, pozorišta i muzike kao i svega onoga u čemu je Sonja Savić, pored glume briljirala. Svestrana umetnica je pored ostalog režirala film „Šarlo te gleda“ o beogradskoj grupi Šarlo akrobata, vodila TV pričaonice, bavila se multimedijalnim monologom.
Zahvaljujući bogatstvu stvaralaštva i života Sonje Savić,u postavci Spomen sobe se nalaze mnogobrojne glumačke nagrade,autorski filmski i video radovi,fotografije i lični predmeti.Jedino na ovaj način idejni put Sonje Savić,naglo prekinut a pre toga neshvaćen,može oživeti u srcima mlade avangarde kojoj je i sama pripadala.Njeno povlačenje u alternativnu umetnost,bilo da se radi o filmu,teatru,muzici ili multimediji je bilo jedan od pokazatelja njene genijalnosti i originalnosti.S druge strane oštrim kritikovanjem licemerja i opšte čamotinje kulturnog i umetničkog života,kao i ne priznavanjem tabua,stekla je poštovaoce i van okvira filmske ili televizijske publike.

Sonja Savić je svoj prvi film pod nazivom Leptirov oblak snimila već sa 16 godina, tačnije 1977. godine. Od tada pa sve do smrti 2008.godine, nema puze u njenom radu.Redovno je bila angažovana,nekad i za više uloga u filmovima godišnje. Pomenućemo samo neke od filmova kojima je dala svoj pečat: Lude godine, Šećerna vodica, Davitelj protiv davitelja, Una, Život je lep, Crna Marija, Braća po materi, Urnebesna tragedija, Jug jugoistok i mnogi drugi.Među poslednjim snimljenim filmovima su Princ od papira i Zabranjena ljubav snimljeni 2008. Godine. Pored filmova snimala je i TV serije.
Svestranost Sonje Savić zabeležena je i u knjizi autora Zdenke Tomić i Milomirke Jovović, kroz dva bloka od po 47 priča kojima je simbolično obeležen i broj Sonjinih godina života. Kroz dva bloka priča simbolika okuplja i dva puta po 47 njenih prijatelja, umetnika, autora i kolega sa prostora bivše Jugoslavije, u želji da se sačuvaju od zaborava sećanja na njen rad, život i misli. Uvodni deo počinje rečima njenih roditelja a u knjizi se nalazi i 47 Sonjinih fotografija. O Sonji su govorili Dušan Kovačević, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Darko Rundek, Josipa Lisac, Mira Furlan, Puriša Đorđević, Vlada Divljan, Olivera Katarina, Bebi Dol, Lazar Ristovski, Miša Radivojević i mnogi drugi.

Svečanom otvaranju će prisustvovati direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, reditelj Miloš Radivojević, rukovodilac Akademskog filmskog centra pri Domu kulture Studenski grad Miodag Milošević, urednik Film foruma SKC-a Stevan Vuković i mnogi drugi gosti.
O Sonji Savić je 2011. godine snimljen i dokumentarni film na kome je dve godine radila režiser Dragana Kanjevac. Zbog ličnog poznanstva autora filma sa Sonjom, film ima elemente ličnog i opšteg, dok o Sonji govore Srđan Gile Marković, Milutin Petrović, Jan Cvitković, Maja Vajs, Stanko Crnobrnja, Zoran Kostić Cane i drugi. U prilogu na kraju članka je oficijelni trejler filma „Sonja“.
Mirjana Milićević