Društvo, Vesti

Osobe sa invaliditetom radno angažovane u Kancelariji za mlade u Sevojnu

Posted: 11. septembra 2015. u 02:39   /   by   /   comments (0)

U okviru Javnih radova Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu, zahvaljujući projektu Kancelarije za mlade u Sevojnu, tromesečni posao je dobilo šest osoba sa invaliditetom. Troje osoba iz Užica i troje iz Sevojna, rade na  pravljenju baze podataka  osoba sa invaliditetom. Sa radom su počeli 1.septembra u prostorijama Kancelarije za mlade u kojima imaju svu potrebnu opremu i uslove. U prijatnoj i drugarskoj atmosferi, razgovor se odvija na njihovom radnom mestu.

Na pitanje da li su joj ovo prvi javni radovi, Milena Marić (40 godina)  iz Užica, po zanimanju kuvar tehnolog je odgovorila:

—Da ovo su mi prvi javni radovi. Do sada nisam imala radno angažovanje preko zavoda već sam intezivno samostalno tražila posao u prodavnicama, objektima brze hrane, trafikama. Imam porodicu i posao mi je neophodan. Na žalost, imala sam i neprijatne situacije.

Kakve neprijatne situacije ste imali?

—Javila sam se na oglas za posao u objektu brze hrane, imam potrebne kvalifikacije i iskustvo ali kada sam rekla da sam invalidno lice, vlasnik je rekao da mu ne pada na pamet da me angažuje. A nismo se ni upoznali jer je razgovor vođen telefonom. Upravo zbog takvih neprijatnosti  trenutni posao mi mnogo znači pa makar i tri meseca.

Na radnom mestu

Na radnom mestu

Za razliku od Milene Marić, Branimiru Šunjevariću (36 godina) iz Sevojna, ovo su drugi Javni radovi. Po zanimanju je automehaničar i bavi se muzikom. Ranije je bio angažovan u Javnom preduzeću „Stan” u Užicu na poslovima održavanja liftova.

Da li ti odgovara posao koji trenutno radiš?

—Naravno. Brzo smo se uklopili i organizovali. Podelili smo zaduženja, jedino je malo teže na terenu jer čekamo da nam stignu potrebni dopisi .Ne možemo tek tako da se pojavimo u nečijem domu i tražimo podatke. Na sreću,nas nekoliko je iz Sevojna pa trenutno idemo kod osoba koje lično poznajemo da bi obavili posao.

Bratislav Milivojević (33 godine) iz Sevojna, po struci inženjer tehničkog menadžmenta je do pre devet meseci radio kao tehnički sekretar ženskog odbojkaškog kluba „Jedinstvo” iz Užica, takođe posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje. Zanimalo nas je šta planira po završetku ovih Javnih radova.

―Odgovara mi sadašnji posao ali traje samo tri meseca. Nadam se da ću moći da nastavim rad u „Jedinstvu“ kada se završe ovi Javni radovi.

Da li imate problema u radu ili na terenu?

―Ne, zaista. Razumemo problematiku osoba sa invaliditetom jer i sami pripadamo istoj grupaciji. Jednostavno im objasnimo da baza podataka može da im olakša svakodnevicu ili da im pomogne prilikom traženja posla. Ovim putem pozivamo sve osobe sa invaliditetom da nam izađu u susret i daju potrebne podatke.

Na radnom mestu

Na radnom mestu

Aleksandra Tošić (27 godina) iz Užica je diplomirani ekonomista. U junu je završila stručnu praksu u trajanju od 9 meseci preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Ranije je radila Javne radove na poslovima prikupljanja podataka o nepismenim osobama na teritoriji Užica. Na pitanje da li misli da postoji mogućnost da nađe posao za stalno  u struci, Aleksandra je rekla:

―Mislim da je vrlo teško da dođe do toga. Jednom sam radila u struci ali kao zamena, na određeno.Sve ostalo su bili poslovi na Javnim radovima.

Još jedan ekonomista, tačnije ekonomski tehničar, u grupi je i Jelena Vujnović (27 godina) iz Užica. U martu ove godine je završila sa angažmanom na poslovima novinar-istraživač. Aktivno traži posao  ali bez uspeha. Na pitanje kako se snalazi na ovim poslovima obzirom da ima iskustva u prikupljanju podataka rekla je:

―Odlično se snalazim. Još veći motiv mi je činjenica da na ovaj način Sevojno dobija svoju bazu podataka o invalidnim osobama na svojoj teritoriji. Baza objedinjuje podatke o svima koji nisu članovi udruženja a spadaju u grupaciju osoba sa invaliditetom i imaće veliki značaj za Opštinu Sevojno.

Na radnom mestu

Na radnom mestu

Mogućnost  da prvi put radi na Javnim radovima dobila je i Marijana Todorović(27 godina) iz Sevojna, tehničar za hortikulturu .Završila je pripravnički u „Bioktošu“ u Užicu. Na pitanje koliko je njeno zanimanje traženo odgovorila je:

―Za razliku od zanimanja mojih sadašnjih kolega ja mogu da radim jedino u „Bioktošu“ ili u nekom rasadniku.Volim da se bavim hortikulturom i nadam se da ću ipak naći posao u struci. Mada mi se dopada i trenutni posao.

Kako ste podelili poslove?

―Radimo po parovima. Dva para odnosno četvoro je na terenu a dvoje ostaju u prostorijama na unosu podataka.

Po pitanju značaja ovog posla u njihovom životu  kao i podrške Kancelarije za mlade u Sevojnu i same Opštine Sevojno, u ime svojih kolega Branimir Šunjevarić je izjavio:

―Svima je posao potreban, kako zdravim tako i invalidnim osobama. Teško dolazimo do posla pa ovim putem želim da se zahvalim na podršci Kancelariji za mlade u Sevojnu, odnosno Bojani Otašević i Tanji Milovanović, kao i Branu Sindžireviću i Milivoju Jeremiću iz Opštine Sevojno.Nadam se da će i naša Opština uskoro biti u mogućnosti da angažuje invalidna lica na nekim poslovima.

Mirjana Milićević