Umetnost

OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno: Deset najboljih recitatora za smotru Zlatiborskog okruga

Posted: 17. marta 2018. u 22:22   /   by   /   comments (0)

U okviru izbora najboljih recitatora za takmičenja u narednom periodu, 5 učenik nižih i 5 učenika viših razreda, dobili su mogućnost da predstavljaju svoju školu. Školsko takmičenje je organizovala Vera Rajaković, nastavnik srpskog jezika i bibliotekar, koja je pored učitelja i nastavnika, učestvovala i u pripremi osnovaca. Stručnim žirijem je predsedavala Dragica Maričić, profesor srpskog jezika a članovi žirija su bili Radovan Pavlović, učitelj i odeljenski starešina i Danijel Mikić, veroučitelj.

Pre zvaničnog početka nastupa mladih recitatora, Ivana Božović, odeljenski starešina i nastavnik engleskog jezika, ohrabrivala je učesnike, pogotovo one najmlađe, da izađu na binu u tv-sali škole i provežbaju svoj nastup, dajući im dodatne savete i podršku. Nekoliko iskusnijih recitatora iz viših razreda su rado pokazali ostalima kako dočarati emociju govorom i izrazom lica, zatim pravilnu dikciju, disanje, držanje tela, kako ispraviti grešku…..

Takmičenje je otvorila Vera Rajaković  rečima ohrabrenja i motivacije svim učesnicima, da ne treba da imaju tremu, jer su svi  dobri recitatori a da su članovi žirija  potrebni da se odluči ko je samo malo bolji od ostalih. Publici i žiriju su svoje umeće prvi pokazali učenici I razreda kojih je bilo u najvećem broju:Aleksa Milosavljević, Vanja Đorđević, Nikolina Golubović, Ognjen Šimšić, Ana Milivojević, Dušan Tokmaković, Uroš Milović, Dunja Ilić, Andrej Marković, Dunja Bugarinović, Elena Erić, Helena Nikolić, Anka Sinđelić, Helena Mašić, Nađa Rakić, Dunja Blagojević, Jelena Milanović i Nevena Stevanović.

Nakon njih su nastupile učenice II razreda Anđela Stikić, Teodora Luković i Tamara Gordić, zatim III razred, učenici Bogdan Petrović, Vuk Šaponjić, Maja Blagojević, Una Parlić, Sofija Bugarinović i Antonina Jezdimirović. U kategoriji nižih razreda nastupili su i četvrtaci:Jana Vukotić koja je recitovala autorsku pesmu, Milica Veizović, Magdalena Rodaljević, Jana Tomović, Tamara Nikolić, Sofija Ivanišević, Jana Kosić, David Jezdimirović, Anastasija Ostojić, Sofija Gradinčević i Danijel Knežević koji je recitovao autorsku pesmu.

U kategoriji viših razreda, nastupili su učenici V razreda Teodora Rakić, Teodora Petrović, Maja Vitorović, Novica Vujisić, zatim VI razred Elena Matijašević, Anđela Vučković, Marijana Stefanović i Sanja Savić. Recitatora  iz VII razreda nije bilo a Sara Vučković je bila jedina iz VIII razreda.

U nimalo lakom izboru za najbolje, žiri  se rukovodio ocenama od 2 do 5 za tehniku govora, dikciju i prirodnosti govora, uz dodatne zabeleške o osobenostima svakog recitatora. Posle dužeg razmatranja i usaglašavanja mišljenja, predsednica žirija, Dragica Maričić, pročitala je imena najboljih, uz savet deci da rade i dalje i da se prijavljuju na takmičenja. U kategoriji učenika nižih razreda u dalje takmičenje su prošli Nađa Rakić, Antonina Jezdimirović, David Jezdimirović, Milica Veizović i Vuk Šaponjić a u kategoriji viših razreda to su Sara Vučković, Anđela Vučković, Elena Matijašević, Maja Vitorović i Teodora Petrović.

Smotra recitatora Zlatiborskog okruga „Pesniče naroda mog“, 48. po redu, održaće se 27.03. u Gradskom kulturnom centru Užice.

Mirjana Milićević