Vesti

„Oktobarske čarolije“ za najmlađu pozorišnu publiku

Posted: 18. oktobra 2016. u 03:13   /   by   /   comments (0)

U Narodnom pozorištu Užice u ponedeljak 17. oktobra počela je Revija predstava za decu „Oktobarske čarolije“ na kojima će najmlađa pozorišna publika,  u naredna 4 dana, imati priliku da uživaju u ostvarenjima pozorišta iz Kragujevca, Kruševca, Kraljeva i Lazarevca.

„Oktobarske čarolije“ su drugi po redu festival predstava za decu revijalnog karaktera, a pokrenut je prošle godine, ali u maju, pa je o koncepciji ovog festivala Ljiljana Matić, organizator užičkog pozorišta izjavila:

095-Koncepcija je ostala ista , bez obzira što smo se odlučili da termin održavanja pomerimo na jesenji termin. Razlog za ovo pomeranje je opravdan, budući da smo sa dve predstave učestvovali na Sterijinom pozorju, a čini mi se da nam je ovaj termin i prirodniji, imajući u vidu da je početak školske godine bio pre mesec dana , a to znači da deca na samom početku imaju mogućnost da se suoče sa onim što pozorište za njih  nudi, a to su bajke, likovi iz knjiga i sveski. Ono što je ove godine bio izbor, nametnulo se kao pirodni odabir pozorišta sa kojima sarađujemo , a da je festival, odnosno revija bila u maju , izgledao bi sasvim drugačije. U maju bismo se preklopili sa dečijim festivalima u Kragujevcu i u Bosni, pa bismo ovde imali festival lutkarskih predstava. Mislim da deca neće biti oštećena ni sa izborom koji je ovde ponuđen.

Na konstataciju da je užičko pozorište u toku prošle sezone imalo zastoj što se tiče produkcije predstava za decu , Matićka je odgovorila:

-Razloge možemo tražiti u ostatku produkcije protekle sezone , kada smo se uhvatili u koštac sa velikim izazovima kakve su bile predstave „Hromi ideali“ i „Nečiste sile“, odnosno mnogo programa na relativno malom broju ljudi. Najlepše i najradosnije jeste raditi za decu. Deca u Užicu nisu oštećena , tako da kroz ovaj program i gostovanja drugih pozorišta, kao i našu raniju produkciju koja se još uvek igra sa uspehom, imamo odličnu ponudu predstava za najmlađe.

Kao i svugde, finansijski problem jeste ono što muči i užičko pozorište kada su u pitanju organizacija ovakvih festivala, pa smo dobili odgovor da je i ove , kao i protekle godine to zaista najveći problem, tako da se igraju predstave pozorišta sa kojima se sarađuje , i kojima će Užičani svojom produkcijom uzvratiti gostovanja.

Prvog dana „Oktobarskih čarolija“ predstavilo se Kruševačko pozorište dramsko lutkarskom predstavom „Tri praseta“  rađenom po osnovu Andersenove bajke , a u režiji Zorana Lozančića

Na repertoaru „Oktobarskih“ čarolija su i:

074utorak 18.oktobar

BASNE IZ SENKE -autor i reditelј Biserka Kolevska

Pozorište za decu Kragujevac……………u 12,00 č i 16, 00

sreda 19.oktobar

IVICA I MARICA Dejan Aleksić,režija Aleksandra Kovačević

Kralјevačko pozorište……………………….. u 12,00 i 14, oo

Četvrtak 20.oktobar

MARKO KRALjEVIĆ I MUSA KESEDžIJA- Mirolјub Nedović, režija Aleksandar Trmčić

Prvo prigradsko pozorište PULS teatar Lazarevac  ….u 10, 00 i 12, 00

Cena ulaznice: 100 dinara (organizovane grupe iz škola i vrtića) , a 200 dinara u slobodnoj prodaji.

Sve predstave se igraju na Velikoj sceni.

M. Nikolić